НОВИНИ

Имунизирани с две различни ваксини не могат да получат сертификат

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 15.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Слушай новината

Проблем с издаването на сертификати за ваксини. Десетки хора с поставени две дози не могат да получат нужния документ. Лекари от Варна сигнализират, че при пациенти с две, но различни дози ваксини, системата не ги отчита.

На 19 април бившият здравен министър Костадин Ангелов заяви, че всеки, който е получил първа доза от ваксината на "Астра Зенека", има право да си постави втора доза "Пфайзер". В петък пациенти с това желание се имунизират в ДКЦ "Света Екатерина" във Варна. Оказва се обаче, че не могат да получат сертификат за завършена ваксинация.

"Така е направена системата, че когато въведем ЕГН на пациента, излиза неговата първа доза ваксинация с "Астра Зенека" и не позволява системата да променим вида на ваксината, съответно на "Пфайзер" или друга РНК и да бъде отразена втората игла", заяви д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ 5 "Света Екатерина"-Варна.

Д-р Павлова търси за съдействие Регионалната здравна инспекция.

"Отговорът беше - имунизирайте ги, ще събирате данните на пациентите, когато се оправи платформата ще им звъннете, ще им предоставите тогава съответния формуляр", заяви д-р Павлова.

Тя се опасява, че това може да отнеме много време и ще създаде още допълнителна работа за служителите, които и сега са затрупани с попълване на документи. Най-сериозният риск обаче е за самите пациенти, защото при евентуално влошаване на здравословното състояние не могат да докажат, че са ваксинирани с втора доза.

Автор: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ева Емилова спечели нови четири медала на държавното за девойки
Ева Емилова спечели нови четири медала на държавното за девойки
Волен Сидеров представи три основни искания на "Атака"
Волен Сидеров представи три основни искания на "Атака"