НОВИНИ

Вълнуващата история на спринтьора, покорил 100-те метра в Токио

Ламонт Марсел Джейкъбс
bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 13.08.2021
9615
Чете се за: 05:17 мин.
Лека атлетика
Слушай новината

Олимпийските игри вече са в историята, но те родиха много нови звезди, които продължават да вълнуват.

Наследникът на Юсейн Болт Ламонт Марсел Джейкъбс спечели златото в спринта на 100 метра. Италия има богата олимпийска традиция, но със спечелените си отличия във фехтовката, колоезденето и т.н. В Токио обаче лекоатлетическата писта се оказа къса за Ламонт Джейкъбс.

Историята за това как спринтьор от световна класа, роден в Ел Пасо, Тексас (САЩ), става олимпийски шампион за Италия, е също толкова завладяваща, колкото и самата победа.

Родителите на Ламонт Марсел Джейкъбс се срещат, когато баща му Марсел Джейкъбс, войник в американската армия служи в базата във Виченца. Първоначално те се преместват да живеят в Ел Пасо, където е родена бъдещата голяма звезда. По всичко личи, че малкото момче ще отрасне в САЩ, но животът му се преобръща изцяло.

„Срещнах бащата на Марсел във Виченца, той беше войник от американската армия. Аз бях на 16, той на 18. Оженихме се и се преместихме в Тексас“, разказва майката.

Баща му е изпратен да служи в Южна Корея, и вместо да се премести за пореден път на непозната територия, родителите се разделят и майката Вивиана Масини решава да отведе сина си в малкия град Десенцано дел Гарда в северна Италия.

Джейкъбс разказва по-късно, че е загубил контакт с баща след случилото се. 51-годишният татко днес живее в Тайлър, Тексас.

Талантът на момчето започва да личи рано. Още на 10 години момчето се запознава със спринтовите дисциплини, но самият той не е пленен от тях. Премества се в сектора за скок на дължина, смятайки, че там ще има по-голям успех.

През 2016 година той се състезава именно в скока на дължина на Европейското първенство, поставяйки национален рекорд. Въпреки това, Ламонт бяга и на 100 метра на шампионата на Стария континент, но не стига твърде далеч – до полуфинал.

През 2021 година се справя далеч по-добре, спечелвайки на 60 метра на Европейското първенство в зала. И макар да спечелва шампионата на Италия на 100 метра, не са много специалистите, които могат да предвидят олимпийското злато.

Личният му рекорд от 9.95 секунди е поставен едва през май тази година. Това е и първият път, когато слиза под заветните 10 секунди.

И въпреки това го спечели. В това число и втори път, но със съотборниците си в щафетата 4х100 метра.

Ламонт Марсел Джейкъбс се определя като италианец. Той е отгледан в тази страна, пристигайки докато е едва на няколко месеца. През 2010 година става пълнолетен гражданин и се отказва от американското си гражданство.

Самият спринтьор разкрива, че преди около година е започнал да контактува с баща си. Случва се след съвет на неговия ментален треньор.

„Тя ми каза, че за да бягам бързо, ще трябва да се свържа отново с бащата, който никога не съм познавал. Живях цял живот без баща. И когато хората ме питаха кой е баща ти? Отговарях, че не знам. За мен беше важно да вляза в контакт с него“, споделя Ламонт.

"Помирението ми даде нещо повече, което ми помогна по време на Олимпиадата. Но никога не съм го срещал лично с него. Пишем си и си говорим“, каза още атлетът.

Именно баща му му е вдъхнал сили преди финала на 100 метра, казвайки му, че ще гледа състезанието. „Наистина работих много ментално. Защото, когато пристигнах в Токио, краката ми не работеха толкова добре“, разкри спринтьорът.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Nicole Daza (@nicole__daza)

Олимпийският шампион е женен. Съпругата му е моделът Никол Даза. Имат две деца – момче на 2 години Антъни и Меган, която е родена през 2021 година. Ламонт има още един син от предишна своя връзка.

Живеят в Рим.

Днес Ламонт Марсел Джейкъбс е герой и част от историята на Италия.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от MARCELL JACOBS (@crazylongjumper)

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потушен е пожарът във вилната зона на Хисарско
Потушен е пожарът във вилната зона на Хисарско
Медведев се класира за 1/4-финалите в Торонто
Медведев се класира за 1/4-финалите в Торонто