НОВИНИ

Външните министри на НАТО обсъждат създаването на нов фонд за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:45, 03.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Външните министри от НАТО обсъждат днес и утре в Брюксел създаването на специален фонд в размер на 100 милиарда евро за следващите пет години в подкрепа на Украйна. В края на двудневната среща първите дипломати ще отбележат 75-ата годишнина от основаването на НАТО, както и 20-та годишнина от най-голямото разширяване на Алианса, когато България и още 6 държави станаха част от НАТО.

Вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел също е в Брюксел. В началото на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че създаването на нов механизъм за Украйна цели помощта за Киев да стане по-независима от политически обстоятелства в държавите от Алианса.

През 1949 година 12 държави създават Организацията на Северноатлантическия договор, за да бъде, по думите на американския президент Хари Труман “щит срещу агресията”. Днес съюзниците в Алианса са 32. Заради натоварената си програма и важни въпроси за обсъждане първите дипломати ще отбележат 75-тата годишнината от създаването на НАТО, но скромно. Външните министри обсъждат създаването на фонд в размер на 100 милиарда евро, който да гарантира дългосрочно военната помощ за Украйна. Фондът се възприема и като застраховка срещу евентуалното връщане на Доналд Тръмп в Белия дом, което може да доведе до промяна в подкрепата на Вашингтон за Киев.

"На днешната среща обсъдихме как да поставим нашата бъдеща подкрепа на по-стабилна и по-трайна основа. Единни сме в подкрепата за Украйна. Днес съюзниците се съгласиха да продължат напред с плановете за по-съществена роля на НАТО в координирането на помощта и обучението. Подробностите ще се изяснят през следващите седмици. Но не трябва да има заблуди - Украйна може да разчита на подкрепата на НАТО сега и в дългосрочен план", каза Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

"В тези турбулентни времена на руска военна агресия е много важно не само да празнуваме 75-та годишнина на НАТО, но и да инвестираме в нашата собствена сигурност в защита на свободата и демокрацията ни. За нас, европейците, това означава да направим по-силен европейския стълб в трансатлантическия съюз", заяви Аналена Бербок - външен министър на Германия.

Очаква се външните министри да обсъдят и кой ще наследи генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича тази година. 28 съюзници, сред които и България, подкрепят за поста кандидатурата на нидерландския премиер в оставка Марк Рюте. Четири държави - Турция, Румъния, Унгария и Словакия все още се колебаят. В рамките на срещата министрите на външните работи на България, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Словения излязоха с обща декларация по случай 20 години от присъединяването на шестте държави към НАТО, в която се казва, е “членството в НАТО е гаранция за стабилност и мир”.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: Поканих хора от екипа на Димитър Бербатов в изпълкома, те отказаха
Георги Иванов: Поканих хора от екипа на Димитър Бербатов в изпълкома, те отказаха
Любослав Пенев: Очевадно е, че има нещо, което не е както трябва и то е срещу нас
Любослав Пенев: Очевадно е, че има нещо, което не е както трябва и то е срещу нас