НОВИНИ

След 7,4 по Рихтер: Китай предложи помощ на Тайван

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:23, 03.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Около 8 сутринта, в час пик, земята в Тайван започва да се люлее. Трусът продължава около 20 секунди и причинява сериозни щети. Епицентърът му е в район на град Хуалиен, на дълбочина около 15 км.

"Всичко се люлееше и падаше! Всичко е разрушено! ", разказва жител на Хуалиен.

Голяма част от зданията в града са напълно или частично разрушени. Минути след труса започват спасителни операции. Екипите се насочват към най-пострадалите сгради. Хуалиен се намира в планински район, с много живописни магистрали - една от туристическите атракции. Трусът активира десетки свлачища. Това е и причината десетки души да останат в два от тунелите в областта. Няколко микробуса са откъснати от света, защото пътят, по който трябва да продължат, е рухнал.

Земетресението се усеща силно и в Тайпе. Временно от движение са спрени високоскоростните влакове и метрото.

"Люлееше много силно. Всички мотоциклети пред къщата ни се преобърнаха. Бързо изключих газта и тока и отворих вратата", споделя жител на Тайпе.

"Беше много силно. Имах усещането, че домът ми ще рухне!", каза жител на Тайпе.

Поддържаме постоянен контакт с местните власти за предоставянето на необходимата помощ. Армията ще се включи в разчистването на отломките, каза президентът на Тайван.

"В следващите дни ще има много вторични трусове. Правителството трябва да осигурява надеждна информация и да помага на всички хора в нужда, за да могат те да се чувстват в безопасност. Готови сме да работим заедно", категоричен е Най Ин-уън, президент на Тайван.

С настъпването на нощта в Тайван, спасителни акции не спряха. Издирването на оцелели продължава. Тайван се намира в сеизмична зона, но толкова мощни трусове са рядкост и за този регион, коментират специалисти. Китай обяви, че следи ситуацията и е готов да предложи помощ. Тайван има независимо правителство от 1949 г., но Пекин смята самоуправляващата се демокрация за част от своята територия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Претърсвания в имоти на служители на Агенция "Митници" и в Хасковско
Претърсвания в имоти на служители на Агенция "Митници" и в Хасковско
Българският контингент в Косово встъпи в изпълнение на задълженията си
Българският контингент в Косово встъпи в изпълнение на задълженията си