НОВИНИ

Външните министри на страните от ЕС се събират на първа обща среща в Киев

България е представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел

Александър Марков
от Александър Марков
11:26, 02.10.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Историческа среща на външните министри на страните от Европейския съюз в Киев. За първи път те заседават неформално в страна, която е не член на общността, и в която се водят военни действия.

Министрите обсъждат европейската подкрепа за Украйна, формулата за мир на президента Володимир Зеленски и бъдещото членство на страната в ЕС.

България е представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

"Тук сме, за да подкрепим Украйна, нейния суверенитет и териториална цялост в международно признатите ѝ граници. Имам три основни послания - ние ще продължим да оказваме дипломатическа, военна и хуманитарна помощ за Украйна. Съвсем скоро ние решихме да премахнем ограниченията върху вноса на украинско зърно. За нас това беше възможност да покажем своята солидарност, доброто функциониране на европейските механизми, но и възможностите за свързаност в тази част на Европа. Ние подкрепяме и формулата за мир на президента Зеленски. Твърдо вярваме, че Украйна трябва да бъде водеща в този процес, а всички ние трябва да работим, за да постигнем конкретни резултати", каза Мария Габриел.

Зеленски: Нищо няма да отслаби решимостта на Киев срещу Русия

Срещата е знак, че Европейската комисия твърдо подкрепя Украйна, заявиха в началото на срещата украинският външен министър Дмитро Кулеба и дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел.

"Събирам днес външните министри от ЕС в Киев за първата по рода си среща на всички 27 държави членки извън съюза", написа Борел.

Киев ще настоява Брюксел да започне обсъждането на нови санкции срещу Москва, които да ограничат възможности на Русия да произвежда оръжие. Очаква се Украйна да потвърди желанието си за започване на преговори за членство в ЕС до края на тази година.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства днешната първа среща на европейските си колеги в Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният отбор на Ямбол се похвали с нов гард
Баскетболният отбор на Ямбол се похвали с нов гард
Конфискуван е близо тон и половина нелегален алкохол във Варна
Конфискуван е близо тон и половина нелегален алкохол във Варна