НОВИНИ

Зеленски: Нищо няма да отслаби решимостта на Киев срещу Русия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:58, 02.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Европа
Слушай новината

Военната помощ за Украйна е в центъра на политическото противопоставяне в Съединените щати. В постигнатото в последния момент споразумение за финансиране на американското правителство за следващите 45 дни не беше включена помощ за Киев, а вместо това парите бяха насочени към укрепване на американските граници.

Джо Байдън обеща подкрепата за Украйна да продължи

На фона на съмнения за умора на Запада в подкрепата за Украйна във войната срещу Русия американският президент Джо Байдън обеща помощта да продължи.

Зеленски: Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия

"Украйна не е 51-вият щат!", заяви Марджъри Тейлър-Грийн, конгресмен от Републиканската партия от Джорджия.

"Лудост е да вземаме пари на заем от Китай и да ги даваме на Украйна!", допълни Мат Гейц, конгресмен от Републиканската партия от Флорида.

"Няма да им дам и пени!", каза още Трой Нелс, конгресмен от Републиканската партия от Тексас.

Това са гласовете на крайнодесните републиканци в Долната камара на Конгреса - всички те приближени до бившия президент Доналд Тръмп. След напрегнат уикенд на Капитолия в закона за финансиране на американското правителство до 17 ноември не беше включена планираната помощ за Украйна на стойност 6 милиарда долара.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че републиканците са обещали да предоставят на Украйна помощ с отделно гласуване и че американската подкрепа няма да бъде прекъсната при никакви обстоятелства.

"Не може при никакви обстоятелства да позволим американската подкрепа за Украйна да бъде прекъсвана. Очаквам председателя на долната камара да спази ангажиментите си и да осигури одобрение за подкрепата нужна на украинците за самозащита. И в долната, и в горната камара на Конгреса има преобладаваща подкрепа за Украйна. Нека да я гласуваме", заяви американският президент Джо Байдън.

По време на посещение в Киев върховният представител на Европейския съюз по външна политика обеща подкрепата на Европа да продължи.

"Бяхме изненадани, че в постигнатото в последния момент споразумение е взето решение, за което дълбоко съжаляваме", допълни Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност.

Нилс Шмид - говорител на социалдемократите в Германия, предупреди, че Украйна е на път да стане жертва на радикални републиканци.

Украинският министър на отбраната Рустем Уремов заяви, че е получил уверения от американския си колега Лойд Остин, че американската помощ ще продължи.

През август Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнително 24 милиарда финансиране за Украйна, която от началото на войната е получила 113 милиарда долара от Съединените щати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордна жега във Франция през октомври
Рекордна жега във Франция през октомври
Тестват сирените в цялата страна
Тестват сирените в цялата страна