НОВИНИ

Върховният съд на Русия отхвърли жалбите на кандидата за президент Борис Надеждин

върховният съд русия отхвърли жалбите кандидата президент борис надеждин
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
23:15, 15.02.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Върховният съд на Русия отхвърли и двете жалби на единствения антивоенен кандидат за президент Борис Надеждин срещу решението на Централната избирателна комисия да не го допусне до участие в изборите в средата на март заради висок процент невалидни подписи в негова подкрепа.

Отхвърлените искове са по технически въпроси, но предстои утре Надеждин да подаде жалба срещу определянето на подписите за невалидни. На излизане от съда обаче той призна, че както изглежда, няма да му бъде позволено да се се състезава с Владимир Путин:

"Шансовете за моето по-нататъшно участие в кампанията в качеството на кандидат за президент на Руската федерация съвсем вече клонят към нулата. Ние, разбира се, няма да спрем. Вече показахме, че огромен брой хора в страната не подкрепят този курс и искат Русия да бъде мирна и свободна. На следващите президентски избори, а аз съм сигурен, че те ще дойдат по-скоро от 6 години, нещата ще бъдат различни", каза Надеждин.

Миналата седмица Централната избирателна комисия не позволи на Надеждин да се кандидатира за държавен глава, като заяви, че е открила нередности в списъка с подписи в подкрепа на кандидатурата му. Така, на практика, комисията отстрани единственият кандидат, който се обяви против така наречената "специална военна операция" в Украйна, както Москва определя инвазията в страната.

Друг кандидат с антивоенни възгледи - Екатерина Дунцова, която призовава за мир в Украйна, също получи отказ да бъде вписана като кандидат с основание допуснати грешки в попълването на документите, включително правописни. Върховният съд след това отхвърли жалбата ѝ срещу решението.

71-годишният Владимир Путин, който участва в изборите като независим кандидат, ще се изправи на вота срещу само трима други кандидати, номинирани от партии, близки до Кремъл - представителя на Комунистическата партия Николай Харитонов, Леонид Слуцки от националистическата Либералдемократическа партия и Владислав Даванков от партия „Новите хора“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микяй Наим и Мирослав Киров са първите ни представители в свободния стил на европейското по борба в Букурещ
Микяй Наим и Мирослав Киров са първите ни представители в свободния стил на европейското по борба в Букурещ
Шакира с нов албум след седем години мълчание
Шакира с нов албум след седем години мълчание