НОВИНИ

Без надежда за Надеждин - критикът на Путин няма да участва в изборите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:15, 08.02.2024
Чете се за: 06:32 мин.
По света
Слушай новината

В Русия Централната избирателна комисия отхвърли кандидатурата за участие в президентските избори на Борис Надеждин - критик на Путин и противник на войната в Украйна. Така нов мандат в Кремъл за настоящия руски президент изглежда още по-сигурен.

Междувременно Владимир Путин се съгласи да даде интервю за американски журналист - приближен на Доналд Тръмп и противник на войната в Украйна. Интервюто ще бъде публикувано тази нощ, българско време, но вече предизвика реакции.

Руската Централна избирателна комисия призна за автентични 95 587 подписа от събраните почти 105 000 в подкрепа на Борис Надеждин. Те обаче не са достатъчни, за да бъде допуснат кандидатът на партия "Гражданска инициатива" за участие в президентските избори през март.

"Първо, да бъде отказана регистрацията на Борис Надеждин за кандидат за поста президент на Руската федерация, и второ - да се разпореди на Сбербанк да спре финансовите операции за плащане на разходи от специалната изборна сметка, открита от кандидата", каза Андрей Шутов, член на Централната избирателна комисия на Русия.

Отхвърленият кандидат обяви, че ще обжалва пред Върховния съд.

"Трябва да разберете, че не само аз стоя тук пред вас. Зад мен са стотици хиляди руски граждани, които се подписаха в моя подкрепа. Събрахме много повече подписи, отколкото донесохме тук. 45 200 души направиха дарения в сметката за кампанията, която днес искате да закриете. Дарени са 102 милиона рубли за моята кампания. Това никога не се е случвало в историята на руски избори - кампанията на кандидат за федерални избори да бъде изцяло финансирана от дарения на обикновени хора", заяви Борис Надеждин, кандидат за президент.

Надеждин е единственият кандидат, който открито се обяви срещу войната в Украйна. В отсъствието на по-популярните лица на руската опозиция, които са или в изгнание, или в затвора, Надеждин се превърна в обединителна фигура на противниците на линията на Кремъл. Ветеран в политиката, женен три пъти, с две дъщери и двама синове и афинитет към музиката и ските, Надеждин нямаше илюзии, че ще спечели, но се надяваше, че вотът ще е началото на края на ерата "Путин".

Според анализатори кампанията на Надеждин се превърна в проблем за Путин. В негова подкрепа се подписаха представителите на т.нар. "мълчаливо мнозинство" на руснаците, които искат край на войната.

"Когато си на власт 25 години, не мислиш, че ще загубиш. Путин смята, че контролира всичко. Но всичко това се превърна в малък проблем, който може да бъде преодолян", подчерта Нина Хрушчова, професор в университета в Ню Йорк.

От Кремъл междувременно потвърдиха, че американски телевизионен водещ е взел интервю от Путин - първото за западен журналист след руската инвазия през февруари 2022 г. На своя уеб сайт самият Тъкър Карлъсн съобщи, че го е направил, за да покаже руската гледна точка в конфликта.

"От началото на войната в Украйна, американските медии са говорили с десетки хора в Украйна и са направили десетки интервюта с украинския президент Зеленски. Ние също отправихме молба за интервю с него и се надяваме да приеме. Повечето американци нямат представа защо Путин нахлу в Украйна и какви са целите му сега. Това е грешно. Американците имат право да знаят всичко за война, в която са замесени", каза Тъкър Карлсън, телевизионен водещ.

Говорителят на Кремъл поясни защо Путин е приел интервюто.

"Получаваме много искания за интервюта с президента, повечето от Запада като цяло, традиционни телевизии, големи вестници, които обаче не могат да се похвалят, че поне се опитват да изглеждат безпристрастни. С други думи, това са едностранчиви медии и няма желание, нито смисъл да се общува с тях", обясни Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

Тъкър Карлсън е бивш водещ на "Фокс нюз" и близък до Доналд Тръмп, който сега е кандидат за президент на САЩ. Журналистът е противник на американската военна помощ за Украйна. В момент, когато в САЩ одобрението за финансова подкрепа за Украйна буксува, от Белия дом коментираха:

"По отношение на това интервю, чухме гласове в Съединените щати, в Европа и по света, които хвърлят съмнение или клевети за нашата обща подкрепа за Украйна от деня, в който войната започна и дори преди това. Последователно изтъквахме защо тази подкрепа от интерес за националната ни сигурност и на НАТО. И вярвам, че аргументите ни надделяват и повечето американци виждат това", коментира Джейк Съливън, съветник по националната сигурност в Белия дом.

От Европейската комисия са лаконични, че всеки може да предположи какво ще съдържа интервюто с Путин. Говорител на Комисията посочи, че изненада може има само ако руският президент се разплаче и каже, че напълно се е провалил и се извини на украинците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делегацията на БФС взе участие в 48-ия Конгрес на УЕФА
Делегацията на БФС взе участие в 48-ия Конгрес на УЕФА
ЦСКА продаде Дюкенс Назон на Кайзериспор
ЦСКА продаде Дюкенс Назон на Кайзериспор