НОВИНИ

Ако можех да решавам, България щеше да е приета като пълноправен член на Шенген незабавно, заяви Марк Рюте

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:01, 08.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако можеше той да решава, България щеше да е приета като пълноправен член на Шенген незабавно, включително и за сухопътните граници.

Рюте разговаря с българския премиер Николай Денков в Хага. Във фокуса на разговора бяха ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген и членството ни в Еврозоната. Премиерът на Нидерландия обеща подкрепа за присъединяването на страната ни и по суша към шенгенското пространство.

"Ако можех аз да решавам, България щеше да бъде приета като пълноправен член на Шенген незабавно, включително и за сухопътните граници. Поради политически причини това засега се оказва невъзможно, но аз съм оптимист, че в месеците след средата на март България ще се присъедини изцяло към Шенген и аз ще направя всичко, което мога, включително и в сътрудничество с другите страни, с Румъния и Австрия, за да може това да се случи", посочи той.

"България има много силна подкрепа от Нидерландия в частност, но и от много други държави, Германия, Испания, които винаги са ни подкрепяли. Важно беше тази подкрепа от Нидерландия да приключи като казус след промените, които направихме в конституцията, в правосъдната система, всичко това помогна Нидерландия да каже "ние затваряме това досие" и с това да ни помогне да направим крачката напред. Това, което днес добави Марк Рюте е, че продължават да ни подкрепят безалтернативно и това, което също добави е, че ще работи с други държави, очевидно имайки предвид и Австрия в частност, за да ни помогне да направим последната крачка в тази посока", посочи Николай Денков, министър-председател на България.

Двамата министър-председатели обсъдиха въпроси от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз.

"През последните месеци работим много усилено за подсилване на източния фланг на НАТО. Ние развиваме нашето сътрудничество със съседите ни - Турция и Румъния за съвместни отбранителни сили в района. И тук обсъдихме подробно как да продължим това развитие през следващите месеци и години. Част от този процес е да помагаме на Украйна в различни аспекти - военен, но и енергиен, хуманитарен, със значителния брой украински бежанци, които живеят в България. Грижим се за хората, но се грижим и за сигурността, защото в крайна сметка това ще се окаже решаващо за развитието на събитията в Украйна", посочи Денков.

Войната в Украйна е и наша война посочи нидерландският премиер и изтъкна като особено важен проблемът с дезинформацията и хибридната война, която води Русия. Рюте е на мнение че макар и все още да не сме член на Еврозоната, бележим сериозен прогрес и в тази посока. Дори каза, че ни завижда за ниския дълг. Инфлацията ни все още е проблем по думите му, но е уверен, че и с това ще се справим скоро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конституционният съд се произнесе против провеждането на референдум за лева
Конституционният съд се произнесе против провеждането на референдум за лева
Николай Костов: Колкото повече футболисти гледаме, толкова повече си харесваме нашите
Николай Костов: Колкото повече футболисти гледаме, толкова повече си харесваме нашите