НОВИНИ

СОС избра Цветомир Петров за временен председател (СНИМКИ)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:37, 08.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Столичният общински съвет избра Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за временен председател. Кандидатурата му получи подкрепата на 47 общински съветници. Той ще оглавява градския парламент до юли тази година. Още преди началото на днешното заседание беше ясно, че председател ще бъде изран, макар и временен. Новината съобщи Вили Лилков от Синя София.

"С удоволствие мога да съобщя , че постигнахме споразумение, един по -широк консенсус, направихме всички крачка напред, не е назад, нито встрани, а напред за разрешаване на кризата в СОС", каза Вили Лилков, общински съветник КОД.

"Няма коалиции, няма мнозинство, никой не дава подкрепата занапред, това е просто административно преодоляване на една пречка и нищо повече и моля всякакви интерпретации да бъдат в рамките на това което казахме - сглобки няма", посочи Карлос Контрера, общински съветник ВМРО

Изборът на Цветомир Петров за временен председател обаче предизвика раздор - в БСП и Възраждане, след като стана ясно, че те ще подкрепят предложението на ПП-ДБ -СС.

"Ние сме за една широка подкрепа за г-н Петров" , каза Красимир Гълъбов, общински съветник Възраждане.

В залата обаче Деян Николов от Възраждане обяви, че става дума за купени общински съветници.

"За съжаление маскирано като временно или техническо решение, представлява само едно - новата сглобка в столичния общински съвет и днес ще си проличи кои ще бъдат част от нея и от едно бъдещо мнозинство", Деян Николов, общински съветник "Възраждане".

В резултат на гласуването групата на Възраждане се разцепи - трима останаха в партията, а четирима вече са независими.

В БСП също имаше сътресения. Сутринта лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че подкрепата за кандидата на ПП-ДБ - СС е равносилна на предателство.

"Това би било тежко предателство към избирателите, които са ги изпратили там. Към политиката на национално ниво, защото ние категорично сме опозиция на националната сглобка и на това управление, което води България към дъното", категорична беше Корнелия Нинова.

Съветниците й отговориха.

"Не съм чул какво е казала Нинова, ние имаме решние на градския съвет и на групата", посочи Иван Таков, общински съветник БСП.

В крайна сметка Цветомир Петров беше избран с гласовете на всички партии в общински съвет с изключение на ИТН, които гласуваха за своя кандидат, трима общински съветници подкрепиха кандидата на "Възраждане", а недействителните гласове бяха 5.

"За щастие повечето колеги показаха отговорно отношение към града, но политическите ни различия си остават и ще продължаваме да си ги имаме, този мандат никой не се заблуждава, че ще бъде лесен", каза Васил Терзиев, кмет на София.

"Аз като председател в следващите 6 месеца, това което е нещо основно за мене е, че ще бъда диалогичен и ще се опитам да работя с абсолютно всички колеги", каза Цветомир Петров, председател на Столичния общински съвет.

В залата новоизбраният председател заяви, че не бива да се прави компромис с развитието на София.

Подробности вижте във включването на Карина Караньотова

снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Палежи, тонове продукция на пътя и блокади на земеделците в Пловдив
Палежи, тонове продукция на пътя и блокади на земеделците в Пловдив
БСП внася законопроект за регламентиране на доброволческия труд
БСП внася законопроект за регламентиране на доброволческия труд