НОВИНИ

Настимир Ананиев: Няма договорки с ГЕРБ за Външно министерство

Според Ананиев не е решение Външно министерство да бъде оглавено от трети човек - нито Николай Денков, нито Мария Габриел

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 08.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Няма договорки с ГЕРБ, Външно министерство трябваше да си дойде в ПП-ДБ след ротацията. Нашето решение беше, че вицепремиерът трябва да оглави този ресор, това е огледалната пълна ротация. Николай Денков обикаля много международни форуми и представлява България и би било редно да се случи. Няма нито една европейска държава, в която се съчетават постовете на премиер и външен министър, не сме измислили ние ротацията", заяви в "Денят започва" Настимир Ананиев, заместник-председател на парламентарната група на ПП-ДБ. Според Ананиев не е решение външно министерство да бъде оглавено от трети човек - нито Николай Денков, нито Мария Габриел.

По думите му ревизията на кабинета се прави в момента от Николай Денков и Мария Габриел.

"Колкото по-малко промени се направят, толкова по-малко проблеми ще има след това. Трябва да има минимален брой смени - има заявка от здравния министър, министърът на електронното управление провали машинното гласуване", подчерта Ананиев и окачестви сглобката като "тежък компромис, като цена за влизане в Шенген и еврозоната. Трябва да минем през първа ротация, за да говорим за следваща, каза още Ананиев.

Той уточни, че първоначалният замисъл в коалицията ПП-ДБ е бил Николай Денков да бъде министър на образованието.

"Има напрежение, но може би е на друго място", каза Ананиев, пояснявайки разследването около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Има клуб, в който са ходили магистрати - не знаем какво са вършили в него, не знаем кой ги е записвал, не знаем ходили ли са политици. Ако се окаже, че има магистрати, които са зависими от някого - може ли сред тях да има хора от Инспектората във ВСС, които правят кадруването в цялата система. Иван Гешев ходил ли е в този клуб", коментира Настимир Ананиев.

Той подчерта, че има "тъмна страна, която е влияела на различни процеси".

"В този списък, който ще бъде представен от Атанас Атанасов, е интересно, ако има съдии какви дела са гледали, с какъв резултат. Може да излязат имена и на политици, Пеевски също има връзки със съдебната система. Притеснява ме кой не е вътре - има ли извадени хора от списъка. По-редно беше МВР да извърши обиска. Тези, които вчера влязоха, може да се окаже, че са го ползвали", каза още Настимир Ананиев.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов е задържан с марихуана в Благоевград (ВИДЕО)
Антъни Иванов е задържан с марихуана в Благоевград (ВИДЕО)
Има връзка между Мартин Божанов, жълтите медии и главния прокурор, смята Нели Куцкова
Има връзка между Мартин Божанов, жълтите медии и главния прокурор, смята Нели Куцкова