НОВИНИ

Има връзка между Мартин Божанов, жълтите медии и главния прокурор, смята Нели Куцкова

Бившият председател на съюза на съдиите разказва за видимото и невидимото в правораздаването

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 08.02.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Човек логично си прави извода, че има връзка между Мартин Божанов с прякор Нотариуса, жълтите медии и главния прокурор. Това е логична връзка, доказателства няма. Това каза в ефира на "Денят започва" каза Нели Куцкова, бивш председател на съюза на съдиите.

"Съдия Цариградска обърна внимание на нещо, което може би не се забеляза. Атаките срещу нея са започнали и започнаха, аз съм свидетел, след като тя в националното радио отправи остри критики към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От една страна да се отведе от личното дело на този Божанов. Тя самата каза, защото особено когато делото е на първа инстанция, те не приключват в едно заседание, събират се доказателства, експертизи. До едно време не е имало натиск, но след като тя се изказва остро, почнаха публикациите, че е метежница и иска да сваля главния прокурор и целия този тормоз, който стана публично известен. Човек логично си прави извода, че има връзка Мартин Божанов - жълто-кафявите медии, които избълваха какво ли не срещу нея - главния прокурор. Това е логична връзка, доказателства няма", каза Нели Куцкова.

Тя подчерта, че убийството на Мартин Божанов - Нотариуса идва в контекста на предстоящата реформа в съдебната власт.

"Защото след като се приеха промените в Конституцията, предстои една много важна работа на законодателя - да се приемат и съответните изменения в закона за съдебната власт. Ние знаем, че Министерството на правосъдието работи много активно по този въпрос, той е изключително важен."

По отношения на ролята на Божанов тя коментира:

"Това нещо съвсем не беше неизвестно. Аз съм сигурна, че много колеги не знаят, ако не им е идвало до главата, защото тези неща не стават публично. Те бяха огласени през 2020 г., когато двама колеги се обърнаха към Висшия съдебен съвет и разказаха как се упражнява натиск върху тях от тези хора. Имаше декларация в подкрепа на ВСС и нищо. Никой не тръгна да го разследва този господин. Аз си го обяснявам, че този човек е имал покровители навсякъде, не изключвам сред тях да са били и политици, но нямаме доказателства."

За частния съдийски клуб в столичния квартал "Гео Милев", за който се твърди, че е бил на Мартин Божанов и в него освен дела, са решавани и назначения на магистрати, Куцкова заяви:

"Аз за този клуб научих от публикацията на Антикорупционния фонд и медиите. Въобще не се учудвам, че е имало хора, които се възползват от тези привилегии. Но някак си ме стресна табелата - "Ес Ес", което направо си звучи като нацисткия символ. Той като е бил само с карти, не се знае широко в съдебната система. Може би колегите от Специализирания съд са знаели и тези от прокуратурата."

По отношение на вчерашната акция на прокуратурата и МВР, при която са иззети флашки, видеозаписи и компютри от клуба "Ес Ес", Куцкова коментира:

"Скептична съм да намерят нещо, което би било основа за едно разследване. Но важно е да се знае кои са хората, които влизат там. Защото те може и да не са извършвали престъпления, да не са си нарушавали служебните задължения, но самият факт, че един съдия или прокурор ще се ползва от привилегия на частния клуб е достатъчно опозоряващ за съдебната система. Въпрос на професионален морал е."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев: Няма договорки с ГЕРБ за Външно министерство
Настимир Ананиев: Няма договорки с ГЕРБ за Външно министерство
Българската делегация отпътува от Киев
Българската делегация отпътува от Киев