НОВИНИ

СПЕЦИАЛНО: Историята на едно изчезнало дело - защо убитият Мартин Божанов - Нотариуса няма криминални регистрации?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:05, 07.02.2024
Чете се за: 06:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БТА
Слушай новината

В тайния клуб на Мартин Божанов "Ес Ес" освен дела са решавани и назначения на магистрати, твърдят източници на "По света и у нас". Били уговаряни дори и административни постове в съдебната система. Разследващите дейността на т.нар. Нотариуса в последните месеца са събрали доказателства, че в групата му е имало хора, които специално са отговаряли за съставянето на компромати срещу магистрати, които отказвали съдействие. Твърди се, че опитите на Божанов да влияе върху решаването на дела са започнали още преди 20 години. Тогава той е откраднал цяло дело от Върховния касационен съд срещу нотариуса Слави Крашевски.

През 2002 година Людмил Рангелов се запознава със Слави Крашевски. Тогава Рангелов става адвокат на нотариуса с отнети права по дело за оказано съдействие при имотна измама. Делото отива във ВКС, а адвокат Рангелов решава да направи справка за новопостъпили материали, когато разбира, че то е изчезнало.

"За мен това също беше голям шок. Тя каза делото го няма. Помислих, че е при съдията, той също чете преди заседания, прокурор също чете. Питам при съдията или при прокурора, не каза - делото е откраднато", заяви Людмил Рангелов.

Служителката в адвокатската стая обяснила на Рангелов, че няколко месеца по-рано двама мъже взели да четат делото, но извадили съдържанието и върнали папката пълна с други материали.

"В цялата ми кариера не съм чувал за подобен случай. Това е посегателство на самата система. На самата съдебна система - сърцевината ѝ", каза адвокат Рангелов.

Полицията започнала да разследва кражбата на делото.

"По това време това лице Мартин Божанов, аз съм го виждан, но даже не знаех как се казва. Виждал съм го там в кантората на Слави Крашевски, не знаех как се казва. Но след година или година и половина те го установиха в крайна сметка, че това лице участва. Другият дори не съм го виждал, роднина ли е, какъв е. И тук е много интересно. Така и не се разбра как е приключило това дело", заяви Людмил Рангелов.

За изчезналото дело обвинителен акт срещу Божанов и чичо му е внесен през 2005 година. Първо Софийският районен съд, а след това и градския оправдават и двамата. Божанов е бил страна - обвиняем, жалбоподател или свидетел по общо 25 преписки, той се оказва абсолютно чист и като криминалистични регистрации. Адвокат Рангелов признава, че това също е чудо в неговата 30-годишна практика.

"А при него се е постигнало, че реално е заличена. Значи това вече нещата са отишли не само е успял през прокуратурата да му прекратят определена преписка, определено досъдебно производство, но това означава, че и там в МВР, съответните служби някой е отишъл до най-дълбокото място изобщо да изчезне от масива", посочи адвокатът.

През последните години магистратите, които получавали достъп до клуба на Мартин Божанов, били внимателно подбирани. Първоначално се търсели тези, които могат да съдействат за решаването на конкретен съдебен казус, но след това Божанов се намесил и в други процеси в съдебната власт.

"Т.е. в един момент, създавайки много контакти, корумпирайки много лица от съдебната система Божанов вече е направил такива връзки, че може да влияе и по такива въпроси като кариерно развитие", каза Рангелов.

Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет коментира в "Още от деня", че Мартин Божанов - Нотариуса и Петър Петров - Еврото очевидно са имали влияние върху много дела:

"Въпросът е колко от делата, които се разглеждат в съдилищата и преписките, които в прокуратурата попадат и досъдебните производства са включени в обхвата на това влияние, които тези две лица, които споменахте са имали. А вероятно и продължават да имат чрез свои групи за влияние, с които вероятно са работили. И като казвам влияние, нямам предвид само финансово, всякакво за кариерно израстване, за облагодетелстване, ако щете за отмъщение някому."

Според източници на "По света и у нас" Божанов разполагал и с група, която да фабрикува компромати срещу магистрати, с което да си гарантира, че поръчките му ще бъдат изпълнявани. Записите от охранителните камери в тайния клуб "Ес Ес" ежеседмично се сваляли за съхранение на външни дискове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов е футболист номер 1 в гръцкото първенство за януари
Кирил Десподов е футболист номер 1 в гръцкото първенство за януари
Множество патрони с райски газ откриха в склад край Пловдив
Множество патрони с райски газ откриха в склад край Пловдив