НОВИНИ

Евродепутати гласуват резолюция за спешни действия срещу руското влияние

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:48, 07.02.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Анкетна комисия да разследва т.нар. "фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин" - това предлага председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Според него съществуването на руска схема за българско гражданство на хора от страни от бившия Съветски съюз и Русия представлява пробив в националната сигурност на България и Евросъюза. Целият ЕС е с повишено внимание заради руската агентура, внедрена в различни институции.

Европейският парламент вече започна разследване срещу латвийска евродепутатка, след като журналистическо разследване разкри дългогодишни връзки между нея и руското разузнаване. Това стана повод Еврокомисията да поиска от парламента да разследва има ли и други руски агенти сред евродепутатите.

А утре ще бъде гласувана и специална резолюция.

Латвийската евродепутатка Татяна Жданока, срещу която тече проверка в Европарламента заради евентуално сътрудничество с руското разузнаване, опита да се защити в пленарна зала.

"Да, аз съм агент, но агент на мира, агент на Европа без фашизъм, агент на правата на малцинствата и агент на обединена Европа от Лисабон до Урал", заяви Татяна Ждонока - независим евродепутат, Латвия.

Изданието "Инсайдър" публикува кореспонденция между Жданока и агенти от руското разузнаване, от които става ясно, че от 2004 г. насам тя получава задачи от Москва да прокарва руските интереси в ЕП и в страната си и се отчита за изпълнението им.

Според публикацията, тя е получавала пари от руските служби за организиране на събития. Латвийските евродепутати не са изненадани от разкритията. Според тях Жданока няма да право да участва в национални избори в страната си. В Латвия тя е известна с това, че защитава ревностно използването на руския език.

"Потвърждението, че Жданока е агент на ФСС не беше изненада. По-притеснителното е, че тя не е единствената, която свободно следва руската политика на намеса в Страсбург, Брюксел и столиците на страните-членки. В мрежата от руски агенти има депутати от ЕП, кметове и звездни от културния сектор", обясни Сандра Калниете - евродепутат от ЕНП, Латвия.

След Катаргейт, сега в ЕП тече и "Русиягейт". Евродепутатите за пореден път настояват за по-строги правила и преразглеждане на етичния кодекс, но шансът това да се случи преди изборите през юни, не е голям. Еврокомисията иска от парламента да провери дали има и други руски агенти в редиците на евродепутатите.

"Дълбоко обезпокоително е, че член на тази институция може би работи за руското разузнаване. Задължение на ЕП е да разследва дали има и други, които са играли по свирката на Москва, какво точно са правили и при какви условия", подчерта Маргаритис Схинас, заместник-председател на ЕК.

Ако вътрешното разследване на ЕП потвърди, че Жданока е руски агент, тя не може да бъде изгонена от ЕП, срещу нея могат да бъдат наложени финансови санкции. Може да бъде снет и имунитeтът ѝ, ако в Латвия започне разследва срещу нея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев поднови тренировки в Пловдив
Ботев поднови тренировки в Пловдив
Благоевград приема държавното първенство по тенис за мъже и за жени в зала
Благоевград приема държавното първенство по тенис за мъже и за жени в зала