НОВИНИ

Втори ден земеделски протести: Блокади на основни пътища в страната (ОБЗОР)

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
18:20, 07.02.2024
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

За втори пореден ден протестиращи земеделци затвориха ключови места в цялата страна. Пътните блокади утре ще бъдат удължени с още един час.

Днес отново бяха блокирани подходите към "Дунав мост 2", а утре заради недоволството заявките са да бъде затворена магистрала "Тракия" и главният път към Гърция.

Производителите казват, че са пред фалит и няма да оцелеят без финансова помощ.

Тон и половина краве и козе мляко бяха изляти на кръговото кръстовище на "Дунав мост" край Русе. Освен блокада на граничния пункт, протест имаше край град Бяла, както и на пътя "Русе- Силистра".

Напрежение имаше на протеста край Пловдив. Недоволните блокираха аварийната лента на магистрала "Тракия" в посока София. Въпреки полицейските кордони фермерите стигнаха до магистралата, а над 120 трактора влязоха в Пловдив.

"Виждате, че напрежението е много голямо, тези хора всички са крайно недоволни. Трябва по най-бързия начин да бъдем чути, да бъдем разбрани", каза председателят на Съюза на зърнопроизводителите- Пловдив Людмил Работов.

И днес за 8 часа беше блокиран пътят към "Дунав мост 2". Протестиращи казват, че ще са на платното всеки ден, докато не се постигне решение на проблеми им.

"Ние сме застанали точно на границата, за да бъдем съпричастни както с протестите в Румъния, в Европа. Затова ние не сме на входа на Видин, а сме на входно изходния път на "Дунав мост 2", където пътуват тирове, камиони", заяви председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски.

"Браншът е пътник, в смисъл пътник в посока на загиване", обясни Александър Александров, зърнопроизводител.

В Бургаско имаше блокади на 4 възлови кръстовища. Магистрала "Тракия" не беше затворена, но подстъпите към нея бяха блокирани.

"Ние сме втори ден тук, можем и 20 дни да стоим. Не сме уморени, всеки от нас е карал нощна смяна в трактора, така че можем и денонощно да стоим тук", уточни Данаил Иванов, зърнопроизводител.

Тежка техника беше разположена на четири пътни отсечки в област Варна.

"Нито субсидии взимам, нито нищо, въпреки това пак идват на проверки, пак санкции", подчерта Йордан Митев - животновъд.

"Бюрокрацията е огромна, казва ти с това ще пръскаш, няма да ореш до февруари месец, 10% наклон, до канал няма да ториш", каза Емил Костадинов, зърнопроизводител.

Повече от 100 земеделци от пазарджишка област излязоха на протест. С тежкотоварна техника те блокираха подстъпа към автомагистрала "Тракия" край село Сарая. Днес в протеста освен зеленчукопроизводители, оранжерийни производители, зърнопроизводители и пчелари се включиха и животновъди.

Протестиращите във Велико Търново затвориха за повече от три часа главния път София - Варна. Те и запалиха вълна и слама, а млекопроизводителите разляха десетки литри мляко.

"Моят животновъден обект е на 800 метра от Еленската мандра и там всеки ден влизат камиони с украинско мляко. Не знам ние как да си продаваме млякото' обясни Милена Раева – животновъд.

"Искаме оставката на г-н министъра – той имаше време, нямаше желание", каза Иван Атанасчев – овощар и пчелар.

Стадо кози блокира за часове главния път между Петрич и Мелник.

В три точки от област Добрич фермерите отново затвориха движението. Те изразиха несъгласие с поставените от правителството финансови условия.

"Вие чухте ли в Европа, някой от техните държавници да изискват фермерите да доказват загуба? Само ние в България пак ще търсим начин как да въздействаме върху целия сектор", каза Драгомир Узунов, зърнопроизводител.

"Нека да не настройват хората срещу нас! В тая Добруджа ние сме хората за всичко, земеделците ние осигуряваме работни места, ние осигуряваме рентите на хората, ние се грижим за всичко!", подчерта Валентин Василев, зърнопроизводител.

Основните искания на земеделците от Перник са да се намали административната тежест върху тях и да не са на загуба при изкупната цена на различните видове култури. Те днес затвориха за кратко кръговото,а утре към тях ще се присъединят и колегите им от региона.

Когато сметнете 350 килограма от декар, а сте дали 180 лева разходи за този декар сами ще сметнете реално какво се получава и колко са загубите. Някъде Около 80 лева на декар са загубите.

За три часа беше блокиран пътят Монтана - Лом, както и главен път Е-79 за Видин. Образуваха се километрични опашки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илхам Алиев печели президентските избори в Азербайджан, според екзитпол
Илхам Алиев печели президентските избори в Азербайджан, според екзитпол
Седем българи ще атакуват медалите утре на Купа "Странджа"
Седем българи ще атакуват медалите утре на Купа "Странджа"