НОВИНИ

Хамас с план за прекратяване на огъня

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:49, 07.02.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Хамас предлага прекратяване на огъня в Близкия изток за 135 дни. Палестинската групировка е съгласна да освободи заложници, но срещу условия. Трябва да бъдат освободени палестински затворници, да бъде гарантирано възстановяването на Ивицата Газа и израелската армия напълно да се изтегли от анклава. Израел и Съединените щати все още проучват плана на Хамас.

135 дни без сражения, през които трябва да приключат преговорите за края на войната. Планът на Хамас е в отговор на предложението, изпратено миналата седмица от държавите-посредници в конфликта Египет и Катар.

Според Хамас прекратяването на огъня трябва да е в три фази, всяка с продължителност 45 дни. Според документ, с който разполага агенция Ройтерс, през първия етап ще бъдат освободени пленените жени, деца и възрастни хора. През втория - ще бъдат освободени останалите заложници. А в третата фаза Хамас ще върне тленните останки на загиналите заложници.

В замяна, палестинската групировка иска да бъдат освободи около 1500 затворници, голяма част от които са със смъртни присъди в Израел.

Хамас искат също израелската армия напълно да се изтегли от Ивицата Газа. Условие, с което едва ли израелският премиер ще се съгласи, коментират анализатори.

"Предадохме нашият отговор на Египет и Катар. Те са го предали на американците и на друга страна. Сега хората чакат техния отговор", каза Изет ал Ришек, член на Хамас.

В плен на Хамас остават 101 души. Израел потвърди, че 35 заложници са мъртви.

При прекратяването на огъня, което беше постигнато през ноември, Хамас освободи 105 души. Те бяха разменени за 240 палестински затворници.

След визита в Катар и Египет, днес американският държавен секретар Антъни Блинкен се среща с израелските и палестинските власти. Основната цел на Блинкен е постигане на примирие в Близкия изток.

"Още много работа трябва да се свърши. Но ние сме фокусирани върху изпълнението ѝ", обясни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Засега, обаче, войната продължава. По суша, въздух и море Израел атакува Хан Юнис. Палестинските власти съобщават, че около 120 души са загинали за денонощие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпреки лошите условия за тренировки в Сопот, Атанас Атанасов стана европейски шампион по кудо в Малта
Въпреки лошите условия за тренировки в Сопот, Атанас Атанасов стана европейски шампион по кудо в Малта
Желязков в Киев: Помощта за Украйна ще продължи, докато е необходимо (ОБЗОР)
Желязков в Киев: Помощта за Украйна ще продължи, докато е необходимо (ОБЗОР)