НОВИНИ

Прокуратурата проверява преписки и разследвания срещу Нотариуса от 2004 г. до сега

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:07, 06.02.2024
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

След убийството на Мартин Божанов и политици и прокуратура се активизираха и така на повърхността излязоха много факти около дейността на Нотариуса.

Така стана ясно, че прокуратурата проверява 25 преписки и разследвания срещу Божанов. Те обхващат периода от 2004 година до сега. Проверката е поискана от изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов. Стана ясно и че миналата година в прокуратурата е образувано разследване за организирана престъпна група, създадена с цел натиск над магистрати, имотни измами и пране на пари и други съпътстващи престъпления.

Пълна ревизия на всички преписки и досъдебни производства, в които фигурира името на разстреляния Божанов, е разпоредил Борислав Сарафов. По-голямата част от тях са водени в Софийска районна прокуратура за извършвани от Божанов имотни измами и други, се посочва в съобщението на прокуратурата. В Софийската градска прокуратура пък е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група, която е действала в периода 2010-2020 г.

"2023 година е образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, която е създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за да решат делата по определен начин, така както искат членовете на ОПГ, за имотни измами, за пране на пари и за всички други съпътстващи престъпления, които могат да бъдат свързани с решаването на конкретни дела, включително и търговия с влияние или подкупи от Мартин Божанов към магистрати, независимо дали те са следователи, прокурори или съдии", каза Христо Кръстев - заместник градски прокурор на София.

В края на 2022 г. от ГДБОП са пратили в прокуратурата данни, че убитият Мартин Божанов е бил лидер на престъпна група. Бившият главен прокурор Иван Гешев и лидерът на ПГ на ДПС депутатът Делян Пеевски не фигурират в нея, но ръководителят на Софийската градска прокуратура посочи, че съдия Владислава Цариградска ги е споменала в телевизионно интервю. Тя е била разпитана.

"Ще бъдат вероятно извикани лицата, които се сочат от съдия Цариградска, че на нея племенницата й е казала да внимава, тъй като Мартин Божанов е близък с бившия главен прокурор и Пеевски. В разпита племенницата не казва такова нещо", каза Илияна Кирилова, ръководител на Софийската градска прокуратура.

Част от изложената в сигнала информация била станала известна още преди 7 години.

"В момента продължава работата. На някои ехидни забележки към СГП, която смея да твърдя, че единствена посмя да образува досъдебно производство, да, предстоеше повдигане на обвинение към заплахите към Цариградска", посочи Илияна Кирилова, ръководител на Софийската градска прокуратура.

"Интересното е, че доста от нещата в сигнала са станали преди 7 години. Въпреки всичко, делото се образува и започнахме разпити по отношение на лицата. По това дело присъединихме и изявлението на Ивайла Бакалова пред АКФ. Което, както твърдите, не му е обърнато внимание в Специализираната прокуратура. Изискали сме файловете от АКФ. Извършена е гласова експертиза. Не може да се определи дали това е точно гласът на Божанов. Тук предстои още едно действие, което няма да споделя", каза още Илияна Кирилова, ръководител на Софийската градска прокуратура.

Стана ясно и че има данни за магистрати, които са посещавали т.нар. клуб за срещи, стопанисван от убития Божанов. От обвинението не уточниха колко са те, но посочиха, че сами по себе си посещенията не доказват престъпна дейност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда победа Рубин Казан в контрола в Турция
Арда победа Рубин Казан в контрола в Турция
Доживотна и условна присъда за двамата братя, обвинени в убийството на граничния полицай
Доживотна и условна присъда за двамата братя, обвинени в убийството на граничния полицай