НОВИНИ

Доживотна и условна присъда за двамата братя, обвинени в убийството на граничния полицай

Айше Сали
от Айше Сали
18:00, 06.02.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Доживотна присъда за убиеца на 32-годишния граничен полицай Петър Бъчваров беше произнесена от съда в Одрин. Енгин Ергуван беше осъден на затвор и по другите две обвинения - 12 години за опита за убийство на военнослужещия Рашко Рашков и още 6 месеца за повреждане на коли на МВР. Брат му Мустафа получи условна присъда.

По време на смяната на 7 ноември 2022 г. Полицаят Петър Бъчваров и военнослужещият Рашко Рашков откриват дупка на граничната ограда. Докато полицаят я оглежда, изстрели от другата страна го поразяват в главата. Сочените за извършители на убийството - Енгин и Мустафа Ергуван бяха задържани на следващия ден. По-късно Мустафа беше пуснат срещу подписка. Делото срещу двамата братя започна на 12 октомври 2023 г.

Присъдата за убийството беше произнесена година и четири месеца след трагедията.

Преди да получи доживотно наказание Енгин каза, че оставя решението на съвестта на съдията, а след като то стана факт, родителите на Петър Бъчваров и военнослужещият Рашко Рашков за първи път от началото на съдебния процес застанаха пред камерите.

"Коментарът ми е един - и десет да са такива присъди като тази, моят Петьо няма да се върне. Но това е знак за всички, които посегнат на полицай какво ще им се случи. До живот ще отидат на едно друго място", каза бащата на Петър Бъчваров - Димитър Бъчваров.

"Важното е, че виновникът си получи заслуженото - мисля, че това беше най-важното", заяви Рашко Рашков.

За бъде взето решение оставаше Съдът да получи описа на щетите по автомобила на МВР. Освен, че е изпратен по служебен път, копие от него носеше и заместник-директорът на гранична полиция Петър Джигов, който дойде на заседанието в Одрин в знак на подкрепа.

"Нищо не може да удовлетвори едно извършено престъпление при настъпила смърт на колега, но все пак остава едно облекчение, че този човек, до живот при първа инстанция, няма да бъде сред обществото, за да извърши друго такова тежко, умишлено престъпление. Всеки очакваше такава присъда за извършеното тежко престъпление. Говорих с адвоката точно по този случай, той каза, че тежестта на другия брат не може да бъде доказана", обясни Петър Джигов, заместник-директор на Гранична полиция

Родителите на Петър Бъчваров тепърва ще решават дали да обжалват решението за условна присъда на Мустафа Ергуван. А на Рашко Рашков му предстои и гражданско дело. Военнослужещият е внесъл съдебен иск за нематериални вреди и обезщетение от 100 000 лв.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява преписки и разследвания срещу Нотариуса от 2004 г. до сега
Прокуратурата проверява преписки и разследвания срещу Нотариуса от 2004 г. до сега
Кой е и с какво се е занимавал задържаният за шпионаж антимафиот?
Кой е и с какво се е занимавал задържаният за шпионаж антимафиот?