НОВИНИ

Нетаняху отхвърли плана на Хамас

Започва нов кръг от преговори в Кайро

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:21, 08.02.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В Кайро днес трябва да започне нов кръг от преговори за кризата в Близкия изток. Не е ясно обаче дали разговорите ще се проведат, след като снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли плана на Хамас за прекратяване на огъня и нареди войските да се подготвят за щурм на град Рафа в палестинския анклав.

Израелската операция в Ивицата Газа ще продължи до "пълна победа", обеща израелският премиер Бенямин Нетаняху и обясни, че за военните действия в анклава няма алтернатива.

"Инструктирахме израелската армия да се подготви за действия в Рафа, както и в двата лагера в централната част на Газа, които остават последните крепости на Хамас", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Палестинският план предвиждаше примирие за 135 дни, през които да бъдат разменени заложници за палестински затворници.

Условието на Хамас обаче беше израелската армия да се изтегли напълно от анклава. Палестинците поискаха също да бъдат освободени около 1500 затворници, повечето със смъртни присъди. Искания, които Тел Авив не приема.

"Ние сме на път да постигнем пълна победа. Победата ни е сигурна. Не е въпрос на години или десетилетия, а е въпрос на месеци", обяви Бенямин Нетаняху.

"Демонстративно политическо перчене" - така от Хамас определиха изказването на Нетаняху. И предупредиха, че са готови на всякакви сценарии.

Независимо, че не успя да постигне примирие по време на петото си посещение в Близкия Изток американският държавен секретар демонстрира сдържан оптимизъм.

"Независимо, че в отговора на Хамас има някои неприемливи условия, смятаме че той дава възможност за постигане на споразумение", допълни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Съединените щати и Израел остават и на различни позиции за бъдещето на Ивицата Газа. Тел Авив настоява да има цялостен контрол върху сигурността в анклава, като Ивицата да се управлява от местни органи, които да нямат връзка с Хамас или други радикални групировки. Визията на Съединените щати за бъдещето на региона е създаването на палестинска държава.

На този етап обаче приоритетни остават въпросите дали израелци и палестинци ще седнат на масата на преговорите, за да договорят хуманитарна помощ за Ивицата Газа и освобождаването на заложниците. В плен на Хамас все още има около 100 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията задържа мъжа, ударил с бутилка шофьор на градския транспорт във Варна
Полицията задържа мъжа, ударил с бутилка шофьор на градския транспорт във Варна
В Русия отхвърлиха кандидатурата на Надеждин за президент
В Русия отхвърлиха кандидатурата на Надеждин за президент