НОВИНИ

Нетаняху нареди на израелската армията да подготви офанзива в Рафа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:04, 07.02.2024
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви тази вечер, че е наредил на армията да подготви офанзива в Рафа - най-големият град в Ивицата Газа. Той увери, че пълната победа над "Хамас" е въпрос на месеци. Така Нетаняху отхвърли предложението за пауза в сраженията, обвързана с освобождаване на оставащите заложници в Газа. За Израел няма друга алтернатива, освен унищожаването на "Хамас", изтъкна израелският премиер. Палестинската групировка призова цялата съпротива да продължи борбата.

Израелският премиер Бенамин Нетаняху заяви, че пълната победа на страната му е единственото решение за войната в Газа. По-рано "Хамас" предложи пауза в сраженията с обща продължителност 135 дни.

Палестинската групировка поиска на три етапа размяна на заложниците срещу палестински затворници, изтегляне на израелските войски от Газа и постигане на споразумение за край на войната. Позицията на "Хамас" е отговор на инициатива, изработена от ЦРУ и Мосад и предадена на групировката миналата седмица от катарски и египетски посредници.

"Продължаването на военния натиск е ключово условие за връщането на заложниците. Приемането на странните искания на Хамас, които чухме, не само няма да доведе до освобождаване на заложниците, но ще бъде и покана за ново масово убийство. Ще предизвика тежка катастрофа за държавата Израел, която никой от нашите граждани не е готов да приеме", заяви Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер изключи всяко споразумение, което оставя частичен или пълен контрол на "Хамас" над Ивицата Газа. По-рано през деня държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен обсъди палестинските контрапредложения с Бенямин Нетаняху.

"Въпреки наличието на някои явни непредразполагащи действия в отговора на "Хамас", ние смятаме, че има място за постигане на споразумение и ще работим неуморно докато не го постигнем", заяви Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

Американският дипломат пристигна в Израел след разговори с лидерите на Катар и Египет, а след това се срещна и с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала. Делегация на "Хамас" отива утре в Кайро за нов кръг от преговори, организирани от египетски и катарски посредници. Египет призова всички страни да проявят гъвкавост.

снимки: БТА, БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан Ботевград завърши участието си в Купата на ФИБА Европа със загуба от Билбао
Балкан Ботевград завърши участието си в Купата на ФИБА Европа със загуба от Билбао
Онс Жабер отстрани безпроблемно Ема Радукану от турнира по тенис в Абу Даби
Онс Жабер отстрани безпроблемно Ема Радукану от турнира по тенис в Абу Даби