НОВИНИ

Ректорите на университети се обявиха против отпадането на таксите за студенти

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:36, 07.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Съветът на ректорите и синдикатите във висшето образование са против отпадането на таксите за студентите и докторантите държавна поръчка. Опасенията са, че университетите ще загубят ключов източник на средства.

Казват още, че ако се прави социална политика, то по-добре тя да е чрез увеличаване на стипендиите за социално слаби студенти, а не чрез премахване на таксите.

Изненадващ и неочакван - така в свое становище ректорите определиха проекта на Министерския съвет за отпадане на таксите. Според ректорите промяната ще се отрази негативно на финансирането на висшите училища, а приходите им ще зависят от държавния бюджет.

"Опасенията са свързани с това дали тези пари ще пристигат в университетите в размера, в който те губят в момента като такси. От друга страна, в бъдеще не се знае какво ще бъде икономическото състояние в страната, инфлационните процеси, издръжката на обучението", заяви проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации.

Ректорите смятат, че по-добре е да се увеличи броя на стипендиите за социално слаби студенти. Такова е и мнението на синдикатите.

"И стипендии за отличници, и стипендии за социално-слабите, тези които имат някаква необходимост, но не да слагаме всички под общ знаменател. Още повече да създаваме смут в договорите на студентите с бизнеса, там на 100% бизнеса покрива техните такси", смята проф. Лиляна Вълчева, председател на Синдикат "Висше образование" към КНСБ.

Министърът на образованието и науката защити предложението с мотив, че средната такса от 1080 лева е сериозно предизвикателство за много семейства. Необходимо е и увеличение на броя на висшистите у нас.

"Специалистите с висше образование до 34-годишна възраст са 33%, докато в страните от ЕС процентът вече е около 45 %", каза проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

От парламентарната комисия по образование призоваха министъра да не бъдат притискани ректорите да не събират таксите за втория семестър, защото това противоречи на закона. Ако бъдат приети промените, таксите трябва да бъдат върнати в рамките на два месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катар - Йордания е финалът на Купата на Азия
Катар - Йордания е финалът на Купата на Азия
Мрежа от шпиони: Как се вербуват агенти в служба на чуждо разузнаване
Мрежа от шпиони: Как се вербуват агенти в служба на чуждо разузнаване