НОВИНИ

Отпадането на студентските такси трябва внимателно да се прецени, смятат от Съвета на ректорите

отпадането студентските такси внимателно прецени смятат съвета ректорите
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 06.02.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Законопроектът за отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка идва изненадващо и неочаквано и изисква внимателна преценка за съответствието на концепцията му с ред други политики на държавата, обвързани с модела на финансиране на висшите училища. Това заявиха в свое становище от Съвета на ректорите на висшите училища по повод представения за публично обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование.

От структурата подчертават, че студентските такси са базов принцип на формиране на бюджетите на държавните висши училища.

"В този смисъл значението на тази промяна е фундаментално за модела на финансово функциониране на българските висши училища, което се явява и проява на цялостна ревизия на досегашната политика на държавата в сектора. Предвид горното би следвало осъществяването на подобни промени да бъде
предвидено в стратегически документи, осигуряващи приемственост и предвидимост в законодателната политика на държавата. В Стратегията за развитието на висшето образование в Република България 2021 – 2030 година, приета с Решение на Народното събрание от 17.12.2020 г. обаче, подобна промяна
не само не е предвидена, но за нея няма индикации и в свързаните с нея други политики, заложени цели и мерки по осъществяването им", се казва в становището на Съвета на ректорите.

"Голямото опасение на академичната общност е, че предложеният законопроект съдържа твърде много въпроси, на които не се дава ясен отговор, което пречи иначе похвалните намерения, които го подкрепят, да могат да бъдат реално осъществени", посочват от структурата.

Цялото становище четете тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов: Мнението на хората, които се занимават с клубовете е най-важно
Димитър Бербатов: Мнението на хората, които се занимават с клубовете е най-важно
"Под прикритие" ще зарадва зрителите на БНТ с нов сезон (СНИМКИ)
"Под прикритие" ще зарадва зрителите на БНТ с нов сезон (СНИМКИ)