НОВИНИ

Преговорите между фермерите и властта завършиха без резултат, протестите продължават (ОБЗОР)

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:45, 07.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: Министерски съвет
Слушай новината

След земеделските блокади, запалената слама и тоновете разлято мляко - властта и земеделците седнаха на масата за преговори. Близо четири часа продължиха разговорите и въпреки, че има напредък, до подписване на меморандума не се стигна. А протестите продължават и утре.

Без консенсус приключи срещата на земеделските производители с властта, на която те трябваше да обсъдят предложения от кабинета "Денков" меморандум. Заявиха, че протестите им продължават поне до петък, когато ще има и нови преговори. Преди срещата се стигна до напрежение и разделение между различните аграрни камари.

В 18:00 часа представители на различните аграрни и фермерски камари пристигнаха на среща с премиера. Половин час след началото част от земеделците излязоха.

"Ние влязохме, видяхме, че на срещата има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания. Знаете кои хора протестират - тези хора имат чисто политически искания, затова ние поискахме да се разграничим", каза Илия Проданов, Национална камара на зърнопроизводителите.

Така, разделени и след разменени остри реплики, първи на среща при премиера влязоха от Българския фермерски съюз. До обсъждане на меморандума обаче не се е стигнало.

"Това е първа среща, той записа някои от нещата на колегите, които бяха тук след което се разбрахме към министър Вътев да продължим с разговорите, със становища, които ние имаме и той да върне вече отговор", каза Преслав Борисов от Българския фермерски съюз.

Втори на среща влязоха от Българската аграрна камара. Властта и земеделците са се споразумели за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и
винени лозя, съобщиха от Министерския съвет. Консенсус не е постигнат по финансовата част на меморандума.

снимки: Десислава Кулелиева

"След като решим проблема с финансовата част - първа точка. Ще седнем в един ден, кой закон, в какви срокове, какъв, що е - концепцията по закона и така нататък - това е", каза Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара.

Следващите преговори между земеделците и властта са в петък следобед, дотогава протестите и блокадите - продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отстрани британец на старта на тенис турнира в Нотингам
Димитър Кузманов отстрани британец на старта на тенис турнира в Нотингам
Катар - Йордания е финалът на Купата на Азия
Катар - Йордания е финалът на Купата на Азия