НОВИНИ

Съдът пусна под домашен арест обвинения в шпионаж полицай от ГДБОП

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:50, 08.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Домашен арест за обвинения в шпионаж антимафиот от ГДБОП Георги Караколев. Решението си Софийският градски съд мотивира с тежкото здравословно състояние на съпругата му и грижата за трите им деца. Разследването обаче продължава със събирането на доказателства и в чужбина. Възложени са и множество проверки в контролни органи, включително в инспекторатите на МВР и ДАНС.

снимка: БТА

Журналистите нямаха възможност лично да чуят обясненията на антимафиота, тъй като заседанието се проведе при закрити врата по искане на прокуратурата. Причината - секретната информация в голяма част от събраните около 10 тома с доказателства. След съдебното заседание научихме, че обвиняемият определил някои доказателства за извадени от контекста. Георги Караколев за момента е единственият обвиняем, но все още не е отстранен от длъжност.

Установено е, че той не е имал достъп до част от чувствителната информация и се разследва как точно я е получил. Засечена е комуникация между него и служител на ДАНС и се изяснява дали той му е подавал секретни данни. От прокуратурата увериха, че ще бъдат повдигнати и други обвинения, ако се съберат достатъчно доказателства в тази посока.

Георги Караколев влезе в съдебната зала, без да прикрива лицето си. Не пожела да коментира повдигнатото му обвинение.

Как ще коментирате обвинението?
Мълчание.

Антимафиотът обаче е дал обяснения пред съдебния състав.

"Господин Караколев бе кратък в обясненията си, съсредоточи се основно пред съда относно семейния си статус и здравословното състояние на съпругата му. Коментира част от доказателствата, като посочи, че някои от тях били извадени от контекста. Със сигурност на този етап доказателствата по делото сочат, че той е автор на това престъпление, затова е привлечен към наказателна отговорност и в момента извършваме множество действия по разследването, вече са възложени такива и в чужбина", посочи Ангел Кънев - прокурор.

Според съда няма опасност обвиняемият да се укрие, но може да извърши друго престъпление.

"Съдът прие, че има висока степен на обосновано предположение той да се поставил в услуга на руската държава и руските разузнавателни служби и да е предавал на същите чувствителна и класифицирана информация. Съдът счете, че домашният арест с контролно средство т. нар. гривни ще осигури препятстването на извършване на друго престъпление на този етап", каза Ангел Кънев - прокурор.

Разпитани са множество свидетели, а доказателствата към момента не сочат обвиняемият да е взимал пари за изнасянето на информация за чуждите служби. Проверки по случая текат в инспекторатите на МВР, ДАНС и в други контролни органи. Ден след ареста на антимафиота беше отстранен шефа на Вътрешна сигурност в МВР, но от министерството отрекоха да има връзка с разследването.

"Директорът на на дирекция Вътрешна сигурност не е отстранен във връзка с т. нар. шпионски скандал", поясни Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.
Решението на съда може да бъде обжалвано.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смениха директора на столичното предприятие “Екоравновесие”
Смениха директора на столичното предприятие “Екоравновесие”
Христо Стоичков гостува в Банско на рождения си ден и раздаде автографи на деца и възрастни
Христо Стоичков гостува в Банско на рождения си ден и раздаде автографи на деца и възрастни