НОВИНИ

Върнаха в България древен шлем с произход от нашите земи

bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 11.02.2022 (обновена)
5038
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Античен шлем, с произход от Благоевградско, беше върнат на България от американската държава на официална церемония в Генералното ни консулство в Ню Йорк.

Шлемът, датиращ от 4 - 3 век пр.н.е., е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали.

Вижте повече в репортажа на Гергана Гайдарова

Смята се, че произходът му е от територията на България – близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Американските експерти допускат, че е принадлежал на Филип Македонски.

Връщането на ценния артефакт на България стана възможно благодарение на успешно проведена мащабна международна операция за неутрализиране на престъпна схема за трафик на културно-исторически ценности.

Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света, след като разследващите американски органи успели да докажат, че артефактът е бил внесен в страната чрез незаконен трафик на антики. Стойността му се изчислява приблизително на 200 000 долара.

В операцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са участвали правоприлагащи служби от общо 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция.

На церемонията по предаването на ценната антика генералният консул на Република България в Ню Йорк Мая Христова връчи благодарствени писма от името на министъра на вътрешните работи на Република България Бойко Рашков на ръководителите на службите на САЩ, провели успешното разследване, довело до връщане на древния шлем на българската държава.

В своето приветствие генералният консул подчерта, че това важно събитие утвърждава отличното сътрудничество между правоприлагащите и съдебните институции на България и САЩ.

Отправена бе специална благодарност към Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк и към дирекция „Разследвания“ към Департамента за вътрешна сигурност, които заедно със своите български партньори от ГД „Борба с организираната престъпност“ и дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР са постигнали този успех.

На свой ред, американската страна също отправи благодарност към българските власти за отличното и резултатно сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на културата чете поезия в знак на почит към Добромир Банев и Маргарита Петкова
Министърът на културата чете поезия в знак на почит към Добромир Банев и Маргарита Петкова
Депутатите обсъждат предложението за компенсация на общините заради по-скъпия ток
Депутатите обсъждат предложението за компенсация на общините заради по-скъпия ток