НОВИНИ

Първите испански изтребители пристигат в България днес

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:40, 11.02.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Първите две двойки испански изтребители, които ще участват в съвместната охрана въздушното пространство на България, пристигат днес у нас.

Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На базата в "Граф Игнатиево" вече има около 150 военнослужещи от Испания.

Адмирал Ефтимов напомни, че това не е първият случай на съвместен еър полисинг за България. Вече сме ползвали подобна помощ от САЩ. Сега за първи път ще охраняваме въздушното ни пространство заедно с военни части от Испания.

Български и испански изтребители ще охраняват съвместно въздушното ни пространство

Българската армия може да охранява въздушното пространство на страната, но с определени затруднения, които ще продължат до извършването на модернизацията, изтъкна началникът на отбраната.

"Има трудности при поддръжката на МиГ-29, летателните часове са ниски, заради малкия ресурс, с който ВВС разполага към момента и опитите му той да се използва максимално ефективно. Ето защо за страната ни е важна помощта от съюзниците. Ние водим съвместен еър полисинг, а не сме предоставили цялата охрана на тях", подчерта адмирал Ефтимов.

Предложената от България охрана на въздушното пространство на Северна Македония трудно може да бъде осъществено с наличните ни МиГ-29, но не е невъзможно, изтъкна той. Предложението ни е част от механизъм на НАТО, при който съседни държави поемат охраната на страна-членка, която няма подобен ресурс. По думите му предложението ни по-скоро касае бъдеще време.

До 2025 г. се очаква военноморските сили да придобият две нови фрегати. Според адмирал Ефтимов сделката на стойност под един милиард е безпрецедентна по отношение цена-продукт.

Все още се правят проучвания как точно да се детайлизира проекта за модернизацията на сухопътните войски и към кого да се насочи за изпълнение.

"Целта е да се разшири обхватът. Ако купуваме само машини, няма да постигнем целта – Тежка механизирана бригада", каза Ефтимов.

Според него проектът за сухопътните войски трябва да обедини по-широк набор от дефицити, да се осигури политически консенсус и едва тогава да се предложи на народното събрание.

С идеята за сформиране на българска бойна батальонна група страната ни е изпълнила искането на НАТО за предоставяне на ясна позиция по отношение на осигуряването на отбранителните способности на Югоизточния фланг. Очаква се българското предложение да бъде обсъдено на срещата на министрите на отбраната следващата седмица.

Батальонът ще е с българско командване и състав, а от съюзниците ще потърсим помощ там, където имаме дефицити – като при средствата за противотанкова и противовъздушна отбрана, дронове и др.

"Да съберем тези способности, да започнат да тренират, да придобият оперативни способности и да покажем на обществото, че българската армия заедно със съюзниците е способна в кратки срокове да сглоби възможности за възпиращ потенциал.", каза адмирал Ефтимов.

Той беше категоричен, че в НАТО никога не е ставало дума за планиране на военни действия срещу Русия или включване в конфликт срещу Русия на страната на Украйна. Всичко, върху което се работи, е свързано с отбраната на страните от Алианса, подчерта началникът на отбраната.

Той допълни, че е убеден в дипломатическия изход от кризата между Русия и Украйна, но НАТО е длъжен да планира варианти за отговор при всякаква ситуация.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константинова e полуфиналистка на турнир в академията на Рафаел Надал
Константинова e полуфиналистка на турнир в академията на Рафаел Надал
В Монтевидео започна един от най-големите фестивали
В Монтевидео започна един от най-големите фестивали