НОВИНИ

Вървим към приемане на еврото през 2026-а, съобщи финансовият министър

людмила петкова вървим приемане еврото 2026 година
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 26.06.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

България ще може да приеме еврото от началото на 2026 година, а не от средата на следващата, каквито прогнози имаше досега от институциите. Това стана ясно от изказване на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

По думите ѝ е необходимо технологично време, за да изпълним и последния критерий за приемане на еврото, след това да поискаме нови конвергентни доклади от Брюксел и Франкфурт и да получим дата за влизане в еврозоната.

"След като покрием критерия за инфлация, е необходимо технологично време за Европейската комисия и Европейската централна банка да изготвят конвергентните доклади. След това е проектът на решение на Съвета и одобряването на решението с единодушие от държавите - членки на еврозоната. Примерно, ако докладът е март или април, остават само два - три месеца до 1 юли, което е недостатъчно, за да се подготви страната за плавното приемане на еврото", обясни Петкова.

България не изпълнява един от основните критерии за влизане в еврозоната - а именно нивото на инфлацията. В момента средногодишно тя е 5,1% като през 2022 година е била 13 на сто, а миналата - 8,6%. Намалението се оказва недостатъчно. Референтната стойност в момента е 3,3%. Референтната стойност на индекса на инфлацията е изчислена като са взети средните стойности на страните с най-ниски нива - Дания, Белгия и Нидерландия, и към тях е добавено 1,5 процентни пункта.

Страната ни ще може да изпълни и този критерии до края на годината, показват разчетите както на служебното правителство, така и на Европейската централна банка. Тогава страната ни ще поиска и извънреден конвергетен доклад.

"За България специално е установено, че всички критерии са спазени с изключение на един и това е за ценовата стабилност, този критерий очакваме да бъде изпълнен до края на годината. При изпълнението на този критерий, тоест на всички, ще искаме извънредни конвергентни доклади от ЕЦБ и ЕК и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към еврозоната, което ще стане в най-кратък срок след изпълняване на критериите", коментира в началото на днешното заседание на Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев.

На днешното си заседание Министерския съвет прие и проекта на закон за приемане на еврото в България.

Снимки: БТА

"Най-важното е защитата на потребителите, важно е превалутирането да бъде извършено правилно и да се гарантира, че няма да се увеличават изкуствено цените, което мисля, че е най-важно за потребителите", каза още Петкова.

От служебното правителство обясниха още, че умишлено са забавили приемането на Закона за еврото, защото ако той не е бил приет от предходното Народно събрание е трябвало да се чака по правилата на парламента още шест месеца, за да бъде внесен наново.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легенди на щангите откриха държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе
Легенди на щангите откриха държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе
57-годишният Казуйоши Миура подписа с нов отбор
57-годишният Казуйоши Миура подписа с нов отбор