НОВИНИ

ВАС нареди: Незабавно да спрат проверките и връчването на глоби на граничните пунктове

вас нареди незабавно спрат проверките връчването глоби граничните пунктове
bnt avatar logo
от БНТ
21:26, 12.11.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Тричленен състав на Върховния административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП "Кулата"-"Промахон" и на ГКПП "Илинден"-"Ексохи".

Определението по административно дело №8975 от 2020 г. е окончателно. То бе образувано по частна жалба на адвокат И. Брусева срещу разпореждане на Административен съд-Благоевград, с което е отхвърлено искането ѝ за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и неплатени в срока за доброволно плащане глоби, наложени с тях, при преминаване на двата пропускателни пункта.

В определението си върховните съдии изрично подчертават, че: "с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".

Върховните съдии са описали в определението си и основните законови задължения на граничните полицаи, а именно:

1. установяване на самоличността на лицето чрез идентификация;

2. проверка на валидността на документа;

3. проверка за наличието на признаци за фалшифициране или подправяне на документа.

Съгласно ал.2 граничният полицай може да извърши проверка на лицето и в АИС "Граничен контрол" в рамките на минималната гранична проверка, а ал.3 предвижда, че по правило лица, които се ползват с право на свободно движение, съгласно правото на Съюза, подлежат на минимална гранична проверка.

"От изложеното се установява, че липсва законово правомощие на органите и на служителите на Главна дирекция "Гранична полиция" да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП "Кулата"-"Промахон" и ГКПП "Илинден"-"Ексохи". Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт)", пише още в решението на Върховния административен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път в историята: РС Македония се класира за Европейското по футбол
За първи път в историята: РС Македония се класира за Европейското по футбол
Доналд Тръмп удължи санкциите срещу Иран
Доналд Тръмп удължи санкциите срещу Иран