НОВИНИ

ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:53, 04.11.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Няма да има броене на разписки от машини във всяка секция. Върховният административен съд отмени двойното броене на резултатите.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но то не може да влияе на изборния резултат.

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. От ЦИК тепърва ще обсъждат в колко секции да се броят контролно разписки.

"Независимо от различните мнения в ЦИК по този въпрос - никой не е искал да има броене на разписките с цел манипулация на изборните резултати. Донякъде е известно, че говорителите не сме от хората, които подкрепяме това решение. Нашите опасения са свързани с това, че ще се създаде напрежение на изборния процес. Ще се върнем към опашките и проблемите, които възникваха - спомняте си "Арена Армеец" през 2015 г. Аргументите на колегите, които имат обратното становище - те имат своите опасения, че ако не се направи пълно броене, няма да бъдем напълно уверени в коректността на резултата, отчитан от машината", обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Подоготовката за машинния вот продължава.

"Всички 1600 устройства, които допълнително закупи ЦИК за тeзи избори, са доставени в страната и се намират в склада, в който се намират и останалите машини", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Все още не е ясно колко подвижни секции ще се разкрият за карантинираните.

"Проблемът е дали това развитие на епидемията няма да надхвърли капацитета за образуване на такива секции", допълни Томов.

Заявления за гласуване с подвижна кутия ще се подават до изборния ден включително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп: Почти перфектна вечер за нас
Юрген Клоп: Почти перфектна вечер за нас
МС предлага мерки за контрол на главния прокурор и нови условия за достъп до енергийна помощ
МС предлага мерки за контрол на главния прокурор и нови условия за достъп до енергийна помощ