НОВИНИ

Следващата седмица се очаква решение дали антителата ще са основание за зелен сертификат

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:45, 04.11.2021
5239
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Следващата седмица се очаква Министерството на здравеопазването да излезе с решение дали наличието на антитела може да е основание за издаването на зелен сертификат.

Това стана ясно на брифинг на заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов.

Те допълниха, че властите търсят активно решение на този въпрос и то ще бъде взето на база експертни становища, а не по политически мотиви.

Вижте и още в прякото включване на Мая Димитрова.

Изискани са становищата на всички експертни съвети. Проучва се и опита по света. Целта е да сме убедени, че взимайки това решение, то ще бъде безопасно, изтъкна Александър Златанов.

През следващите дни Министерството на здравеопазването ще обобщи противопоказанията за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Те са изцяло съобразени с кратките характеристики на продуктите, заяви зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов.

Като абсолютна контраиндикация за поставяне на ваксина той посочи единствено наличието на свръхчувствителност към някой от компонентите на продукта или към помощните вещества в него.

Като относително противопоказание за имунизация ще се счита наличието на остър възпалителен процес или декомпенсиране на хронично заболяване. В тези случаи препоръката е ваксинирането да се отложи за период от няколко седмици до няколко месеца.

Хората, които имат противопоказание за поставяне на ваксина обаче, няма да получават зелен сертификат на това основание. За да разполагат с този документ, те ще трябва да се тестват или да докажат преболедуване.

Какво е "зелен сертификат" и колко време ще важи?

Ще бъдат въведени и формуляри, които да отчитат наличието на противопоказания за имунизация. Те ще бъдат попълвани от лекарите във ваксинационните пунктове.

Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов заяви, че за момента няма данни за медици, които да са пожелали да се командироват в София, за да помагат с борбата срещу COVID-19. Предложението на здравните власти е опит да се пренасочи ресурс от места, където има излишък - а те са много малко, към места, където има необходимост от допълнителни медицински кадри. Командироването обаче не може да става на сила.

Той отказа да назове конкретен праг на брой заболели, хоспитализирани или починали пациенти с COVID-19, който да изисква въвеждането на локдаун. Изтъкна, че здравните власти следят не един, а цял комплекс от критерии, заради които би могло да наложи тотално затваряне. Засега такава необходимост няма.

Здравните власти отчитат вече съвсем дискретни данни за обръщане на тренда на пандемията. Забелязва се и друга тенденция - при много заболели, има по-малко хора в болници.

Според Александър Златанов това означава, че зеленият сертификат работи добре и дава резултати. Всички РЗИ-та отчитат, че мерките се спазват, възприема се сертификата и той спира веригата на разпространение на вируса.

"Болниците работят геройски и се справят много по-успешно от предишните вълни и затова искам да ги поздравя", допълни Златанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Румъния повика вундеркинд, желан от три страни
Селекционерът на Румъния повика вундеркинд, желан от три страни
Заключителната фаза на Световното първенство по бокс по БНТ 3
Заключителната фаза на Световното първенство по бокс по БНТ 3