НОВИНИ

Франция освободи британски риболовен траулер

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:25, 04.11.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Френското правосъдие освободи британски риболовен траулер и отмени изискван депозит от капитана в размер на 150 000 евро. Корабът беше задържан миналата седмица с мотив, че е ловил миди във френски териториални води без необходимия лиценз.

Случаят е от по-голям спор между Лондон и Париж за риболовните права след Брекзит. Има риск различията да прераснат в пълномащабна търговска война. Франция заяви, че всички възможности остават на масата за евентуално налагане на санкции на Острова.

Тази седмица Париж отложи въвеждането на наказателни мерки, включително забрана за британски кораби да разтоварват улова си във френски пристанища и въвеждане на инспекции за целия британски внос. Днес предстоят двустранни преговори на равнище министри в Париж, а утре по спора ще заседава и Европейската комисия.

Съгласно споразумението за Брекзит европейски кораби може да продължат да ловуват в британски води, ако успеят да докажат, че са го правили и преди, но десетки френски траулери получиха отказ за лиценз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пентагонът за въздушен удар в Афганистан: Грешка, но не закононарушение
Пентагонът за въздушен удар в Афганистан: Грешка, но не закононарушение
190 държави се ангажираха с отказ от въглищата
190 държави се ангажираха с отказ от въглищата