НОВИНИ

Васил Велев: Нашите усилия са насочени към намаляване на цената, по която се доставя природният газ в България

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 02.09.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Индустрията отчете добро първо полугодие, което стана възможно благодарение на макар и закъснелите компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията. Второто полугодие започна с още по-високи цени на природния газ, които изправят пред сериозни затруднения компаниите, потребяващи по-големи количества природен газ, особено тези, които го ползват за суровина, а и за технологични нужди - това заяви в студиото на "Още от деня" Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той обясни, че за разлика от електроенергията, печалбите от свръхвисоките цени на природния газ отиват в чужбина. Съответно тези печалби и свръхпечалби не се трупат у нас, за да могат да бъдат преразпределени и да бъдат компенсирани потребителите.

"Затова нашите усилия са насочени към намаляване на цената, по която се доставя природният газ в България и ние смятаме, че това е възможно", подчерта Велев.

Пускането на интерконектора от 1 октомври и възобновяване на доставките по съществуващия договор с "Газпром експорт" - това са двете възможности за намаляване на цената на природния газ, който потребяваме. Непускането на тази връзка би увеличило разходите на потребителите в страната ни при 250 евро на мегаватчас на международните пазари с 235 млн. за един месец, отбеляза Васил Велев.

Близо 250 млн. евро на месец при моментната цена на международните пазари са на практика пари, които или не са платени като увеличение на заплати или са платени от българските граждани като увеличени цени в магазина.

"Затова инфлацията у нас и заради цената на електроенергията, е 17,3%, но това е по цени на дребно. По цени на производител за месец юли на годишна база тя е 42,5%, като на вътрешния пазар е 56%", подчерта още Васил Велев.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Иван Шишков: Интерконекторът с Гърция трябва да бъде завършен до средата на септември
Министър Иван Шишков: Интерконекторът с Гърция трябва да бъде завършен до средата на септември
Прокуратурата се самосезира и разпореди проверка заради събарянето на тютюневия склад в Пловдив
Прокуратурата се самосезира и разпореди проверка заради събарянето на тютюневия склад в Пловдив