НОВИНИ

Ексклузивно: Маршрути за трафик на мигранти през България се рекламират в социалните мрежи

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:23, 02.09.2022 (обновена)
7084
Чете се за: 04:40 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Маршрути за трафик на мигранти през България се рекламират и обсъждат в специални групи в социалните мрежи. Във Фейсбук и Телеграм мигранти публикуват видеоклипове от различни точки по техния маршрут и препоръчват услугите на определени каналджии.

С помощта на преводач от арабски разбрахме каква още информация си обменят участниците в няколко канала през последната седмица на август.

“Под ръководството на водача Абу Аббуд, царя на горите, горите на България. Слава на Бога, сега ние стигнахме второто товарене", казва мъж в клип в социалните мрежи.

Десетки клипове в канал в Телеграм рекламират дейността на различни хора, които твърдят, че могат да уредят преминаването на българската граница. В групите се публикува и конкретна информация за маршрутите.

“След като отдавна бе прекъсната подкрепата за маршрута през Гърция, взехме решение окончателно да спрем да работим по него и да се концентрираме само върху маршрута България/Сърбия. Разбира се – поради няколко причини, най-важни от които са високият процент на преминаване по маршрута България..., както и че цената е ниска в сравнение с маршрута през Гърция и групите бързо стигат в София и оттам – в Сърбия", пише в пост.

Публикуват се клипове от различни точки на маршрута. Виждат се хора в гористи местности, пакети с хляб от българска марка, кадри от квартири и от пътувания с автомобили и автобуси.

"Пристигнахме в София живи и здрави. Слава богу, проследихме точките една по една и пристигнахме живи и здрави", казва друг мъж във видео.

"Ето, момчетата от групата са в автобуса, посоката е Белград, ако е рекъл Бог", се вижда от друго видео.

В гласови съобщения се заявява, че няма как да се даде 100% гаранция за успешното преминаване на пътя. Препоръчва се мигрантите да спазват указанията, които им се дават:

"Казват, затягане по границите, стреляли по хора, или насъсквали кучета, няма такова нещо – това с кучетата отдавна го изоставиха напълно. Нещата са нормални и вървят. Всеки, който ти каже има затягане по българската граница, кажи му в очите, че е лъжец. Накарай го да ти даде доказателство, че има затягане”.

"Днес турският натиск е такъв, че пътят през Истанбул е вече по-труден от преминаването на границите и пешеходните преходи по българска територия... маршрута през България процентът на преминаване, както споменах, е 70 - 80%, че и 90%, слава на Бог, Господаря на световете, и който замине, не се връща".

Според експертите е напълно възможно мигрантския натиск да продължи да се увеличава. Една от причините е ситуацията в Турция и изборите, които ще се проведат догодина там.

"Никой не бяга от хубаво. Не е тайна, че има много групи, мрежи, каналджии. Те се намират в Турция и в България и бих казал дори и на територията на Сирия, където управляват там турската власт", каза Мохамед Халаф - журналист и университетски преподавател.

Експертите казват, че България не е крайната точка на мигрантите, а само част от пътя.

"Това е организиран канал, който не е далече от различни разузнавателни служби в различни други държави съседни. Те не могат да преминават така границата без да имат координация, сътрудничество и логистика от България. Тук става въпрос за много пари", казва Мохамед Халаф.

Над 10 000 долара е вероятната сума, която плаща само един човек, за да бъде транспортиран нелегално до желаната от него дестинация, твърди още журналистът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карловското село Каравелово също е откъснато от света, ситуацията остава тежка
Карловското село Каравелово също е откъснато от света, ситуацията остава тежка
Нови кораби със зърно ще отплават от украинските пристанища, включително и към България
Нови кораби със зърно ще отплават от украинските пристанища, включително и към България