НОВИНИ

Прокуратурата се самосезира и разпореди проверка заради събарянето на тютюневия склад в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 02.09.2022
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка във връзка със събарянето на тютюнев склад на бул. "Христо Ботев" 51. Вчера Експертният съвет за опазване на наследството обяви склада за недвижима културна ценност.

Приключи своеобразната дискусия, която беше организирана на мястото на поредния разрушен склад в Тютюневия град в Пловдив. Тя беше организирана в социалните мрежи. Тук дойде и служебният министър на културата Велислав Минеков, а присъствието на пловдивчани беше доста вяло. Минеков припомни задължението на община Пловдив, която е дала зелена светлина за разрушаването на тази сграда, че според чл. 17 от Закона за опазване на културното наследство има задължението да се грижи за неговото опазване, както и да има създаден Обществен съвет към общината. От вчера този склад получи статут на защитен обект от местно значение, а заповедта на министъра е подписана днес.

Късно снощи при второто си извънредно посещение в Пловдив министърът на културата Велислав Минеков бе категоричен, че ще спре разрушаването на сгради в Тютюневия град и съвсем скоро тази и още 11 сгради в зоната ще бъдат обявени за паметници на културата.

"Този експертен съвет днес е направил решението си, още утре сутринта ще бъде подписан от мен.

- Това ще ги задължи ли да възстановят сградата в първоначалния вид?

- Разбира се. Да, съжалявам, но това е престъпление към нашата история", каза проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата.

Представител на инвеститорите обясни, че до 31 август не са имали коректно известяване от страна на институциите за коя сграда от поземления имот се подготвя защитен статут, като в писмата от администрацията е посочен непълен идентификатор на имота.

"Нас ни уведомяват, че в това УПИ започва някаква процедура за една сграда, но ние не знаем за коя сграда", каза Стоян Стоянов, представител на собствениците.

Едва в последния ден на август са получени две уведомления от Министерството на културата, в които кадастралният номер на сградата е правилен. Заседанието на Експертния съвет за опазване на културното наследство е ден по-късно - на 1 септември. Така собствениците реално имали само 24 часа за възражения, вместо законоустановения 7-дневен срок.

Според кмета на Пловдив Здравко Димитров от години институциите неглижират съдбата на Тютюневия град.

"Не одобрявам отношението на НИНКН и на Министерството на културата, защото това е нехайство, те не предприемат действия", заяви Здравко Димитров - кмет на Пловдив.

На базата на това, че към дата 17 август складът на бул. "Христо Ботев" 51 не е бил паметник на културата, община Пловдив подписва документите за неговото разрушаване, като преди това уведомила НИНКН, че има внесени такива искания от инвеститорите.

"На 1 август се входираха заявленията, ние своевременно информирахме, тъй като знаем, че има процедура за изработване на режими, сме информирали НИНКН, че има заявление за събаряне, ние нямаме законово основание да откажем", обясни архитект Пламена Андонова.

За последната една година комисия от НИНКН два пъти е проверявала сградите, като собствениците не са допуснали експертите в някои от тях.

"Много съжалявам, че отговорът в момента е този. Много неща са се случили от 2009 г. досега, аз имам информация, че за всички сгради на територията на Тютюневия град е имало готови фишове, които е трябвало да бъдат внесени на съвет и това не е направено", каза арх. Петър Петров - директор на НИНКН.

Според министър Минеков проблем е кадровата обезпеченост в Института за опазване на недвижимото наследство. От над 2000 души преди няколко години, в институцията днес работят 47 експерти.

"В момента очакваме 6 000 преписки, представете си този малоброен състав каква работа трябва да извърши с оглед опазването на 40 000 обекта", обясни още проф. Велислав Минеков.

Прокуратурата днес възложи на Икономическа полиция да установи в едномесечен срок дали има извършени неправомерни действия от страна на собственика и администрацията.

Вижте повече в прякото включване на Мариела Хубинова

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Велев: Нашите усилия са насочени към намаляване на цената, по която се доставя природният газ в България
Васил Велев: Нашите усилия са насочени към намаляване на цената, по която се доставя природният газ в България
Антон Кутев: Преговаряме за доставка на газ с всички, включително и с "Газпром"
Антон Кутев: Преговаряме за доставка на газ с всички, включително и с "Газпром"