НОВИНИ

Карловското село Каравелово също е откъснато от света, ситуацията остава тежка

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 02.09.2022 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Тежка остава обстановката и в други населени места в Карловския регион. Най-сложна е ситуацията в няколко села, през които минава придошлата река Стряма. Проходът Троян - Кърнаре е затворен заради срутище. Достъпът до село Розино е ограничен. На места няма ток. За броени часове са се излели повече от 190 литра на кв.м.

Незапомнено водно бедствие сполетя хората в с. Каравелово и ситуацията тук остава сложна. Селото е разделено на три от водата и е достъпно само откъм главния път за с. Баня, но и там мостът е затворен. Мостовете, които свързват Каравелово със съседните населени места днес бяха буквално погълнати от водната стихия. Тя наводни и Подбалканския път, а цех за консерви и къща в село Столетово буквално бяха превзети от река Стряма.

Военните започнаха да транспортират специализирана техника и оборудване за реакция при първа възможност. Те ще се опитат да стигнат до хората, които са откъснати от света в момента, в който спадне нивото на водата. Храна и лекарства се доставят от хеликоптер "Кугар" от българските ВВС.

Мостът на село Слатина е компрометиран, има наводнени магазини и къщи, във вода е и цялото село Розино, където може да се влезе само с високопроходими автомобили. Има паднали електрически стълбове и електроподаването е ограничено. Критичната ситуация обедини усилията на държавни, военни, местни и общински структури. Има вече и доброволци, които са готови да помагат.

Огромна вълна събудила хората в Каравелово рано сутринта.

"Имаше вода до коляното и оттогава водата се качва постоянно нагоре, не спира и не спира, до сега. Стигна метър и половина, сега допреди 20 минути беше метър и половина", разказа един от бедстващите.

"Сутринта към 6.30 ч. обилен дъжд и непочистеното корито направи бент и вие сами виждате за какво става въпрос, над 500 000 лева са ни загубите", каза Христо Атанасов - собственик на консервна фабрика.

На места е имало двуметрова вълна.

"Чудо е, че до момента нямаме тежки новини за загинали и пострадали хора, наистина е чудо, такъв потоп, излял се от небето не се случва всеки път", заяви гл. комисар Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Продължават спасителните дейности за извеждане на хората от наводнените райони.

"В момента са спасени две жени с едно дете, в момента шест човека с въжета се изкарват и се спасяват, тече спасителна операция", обясни Красимир Димитров - Софийска спасителна служба.

"Предвиждаме с хеликоптерите да бъдат доставени храна и вода за тези, които са от другата страна на реката. Пътуват специалисти - сапьори, които ще огледат местността, където може да се постави понтонен мост, за да може да направим връзката с другата страна на реката", заяви адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

Екипи от доброволци от обяд са разположени по река Стряма до вливането ѝ в река Марица, за да информират за появата на нова висока вълна.

"За първи път виждам толкова вода и хората с право реагират, защото може би за втори или трети път те се наводняват точно от тази река при проливни дъждове. Наистина смятам, че държавата трябва да вземе мерки да почисти коритото на реката", каза Мирослав Колев - кмет на село Столетово.

Започва и разследване за причините за потопа от Националната следствена служба.

"Имаме първоначални данни за неконтролирано изсичане на дървесина, което би могло да бъде в причинно-следствена връзка", заяви Юлияна Петкова - заместник-директор на Националната следствена служба.

Наводнените терени са огледани с дрон, за да се събере доказателствен материал.

Вижте повече в прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова отпадна драматично от латвийка в 1/4-финалите на тенис турнир във Виена
Гергана Топалова отпадна драматично от латвийка в 1/4-финалите на тенис турнир във Виена
Ексклузивно: Маршрути за трафик на мигранти през България се рекламират в социалните мрежи
Ексклузивно: Маршрути за трафик на мигранти през България се рекламират в социалните мрежи