НОВИНИ

Ватиканът възобновява приложението "Кликни, за да се молиш"

ватиканът възобновява приложението кликни молиш
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:58, 19.10.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

Приложението "Кликни, за да се молиш" се подновява, съобщи Ватиканът, позволявайки на повече вярващи католици да "свържат молитвата си със света".

Новата версия е пусната по повод откриването на Синода - световна асамблея на лидерите на Католическата църква на тема "Общение, участие и мисия", която се очаква да продължи до 2023 г.

Откакто се появи за първи път през 2016 г., приложението за социални мрежи е изтеглено от над 2,5 милиона души, като предлага ежедневни молитви и послания от папата, като същевременно позволява на потребителите да изпращат молитви на други хора.

"Кликни, за да се молиш 2.0" ще бъде пуснато на 1 ноември след тестов период на бета потребители, състоящи се от монаси и монахини от манастири по целия свят, съобщиха от Ватикана.

Новата версия - налична на седем езика, предлага повече индивидуализация, като позволява на потребителите да задават дневен ред за планиране на молитвите, предоставя по-задълбочена информация за конкретни молитви, а също и връзки към одобрени от Ватикана външни инициативи като Tweeting with God.

"Идеята е да можем да го използваме (новото приложение) и да дадем инструмент на хората да се молят, да бъдат в общение", заяви пред АФП монсеньор Лусио Руис, секретар на Дикастерията за комуникация, която наблюдава цялата комуникационна мрежа на Светия престол.

Запитан дали приложението е пуснато, за да се противодейства на намаляващата посещаемост на църквите на Запад, той отговори, че то "не е заместител на нещо".

"Това е разбиране на културата, четене и слушане, за да видим къде се намираме, за да можем да бъдем там", каза Руис. "Защото там, където са хората, трябва да бъде и Църквата."

Във вторник на страницата на общността на приложението бяха изброени множество молитви от цял свят със заглавия като "Моля, молете се за дъщеря ми", "Молитва за болната ми майка" и дори една "за моята кариера".

След като създаде профил, потребителят може да организира дневния си ред за молитва, като избира съдържание и задава известия и напомняния за молитва през деня.

"С Исус сутринта - Започнете деня си", гласи надписът в приложението за сутрешната молитва, докато вечерната молитва е под заглавието "Съзерцавай и почивай".

Освен социалните мрежи Ватиканът разполага с множество традиционни медийни ресурси за разпространение на посланието на Църквата до 1,3 милиарда католици по света, включително официалния уебсайт на Светия престол, всекидневник и радио.

В Google Play Store повечето потребители дадоха на приложението пет звезди, въпреки че някои от тях посочиха проблеми, особено необходимостта от многократно влизане в системата.

84-годишният папа Франциск не е чужд на социалните мрежи - той има цели 19 милиона последователи в Туитър и 8,3 милиона в Инстаграм, както и висока толерантност към селфитата, и е признавал, че социалните мрежи могат да бъдат "възможност за насърчаване на срещата с другите".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две браншови организации на заведенията обявяват бойкот на зелените сертификати
Две браншови организации на заведенията обявяват бойкот на зелените сертификати
Септември (София) с исторически успех в Младежката лига на УЕФА
Септември (София) с исторически успех в Младежката лига на УЕФА