НОВИНИ

Вътрешните министри от ЕС обсъждат Шенген, но гласуване няма да има

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:10, 04.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Приемането на България и Румъния в Шенген е в дневния ред на срещата на вътрешните министри от ЕС във вторник в Брюксел, но гласуване не се очаква. Това съобщиха дипломатически източници от Съвета. Ще бъде обсъдено състоянието на нещата, но гласуването няма да бъде във вторник, защото Нидерландия и Австрия все още не са представили окончателните си позиции. Испанското председателство на Съвета на ЕС има готовност да постави въпроса за гласуване по-късно през декември, когато позициите на Нидерландия и Австрия по въпроса са ясни.

Възможно е приемането на двете страни в Шенген да бъде прието и с писмена процедура, без да бъде свиквана извънредна среща на вътрешните министри. Испанското председателство на Съвета на ЕС е категорично, че иска да има решение по въпроса до края на годината.

Според източници от Съвета вътрешните министри ще обсъдят във вторник и резултатите от допълнителната мисия, която Нидерландия поиска и която беше в България в края на ноември. МВР съобщи, че мисията е приключила успешно и заключението е, че България продължава да отговаря на условията за пълноправно членство в пространството на свободно движение.

"България и Румъния са изпълнили всички критерии още от 2011 година и ние заслужаваме да сме част от Шенген по простата причина, че оправдахме очакванията на европейците и изпълнихме всички изисквания на Европейската комисия, на Европейския парламент и на останалите страни членки. Затова не заслужаваме вето от страна на Австрия", заяви Илхан Кючюк, евродепутат от Обнови Европа/ДПС.

"Тук сме, защото Румъния и България имат право да са част от Шенген, изпълнили сме всички технически критерии. Австрийската икономика ще бъде по-силна с България и Румъния в шенгенското пространство", допълни Влад Ботош, евродепутат от Обнови Европа/Румъния.

Тази трета допълнителна и доброволна мисия се проведе между 22-ри и 24-ти ноември. В нея участваха 13 експерти от държави членки на Европейския съюз, сред тях Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и др., четирима експерти от Европейската комисия, както и наблюдатели от Фронтекс, Европол и ФРА - Агенцията на ЕС за основните права. Областите, обхванати от мисията, са управление на външните граници, полицейско сътрудничество и връщане, спазване на основните права и информационни системи, подпомагащи прилагането на шенгенското законодателство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франческо Кадеду може да се завърне на пейката на Дея спорт за дербито с Левски
Франческо Кадеду може да се завърне на пейката на Дея спорт за дербито с Левски
Павел Дочев бе изгонен при равенство на Ерцгебирге Ауе в Трета Бундеслига
Павел Дочев бе изгонен при равенство на Ерцгебирге Ауе в Трета Бундеслига