НОВИНИ

Вътрешният министър не е отговорил на депутатите дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР (ОБЗОР)

ПП-ДБ и Калин Стоянов си размениха обвинения след закритото заседание на НС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:54, 04.04.2024
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е отказал да отговори на депутатите дали убитият в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса е бил сътрудник на МВР. Позова се на държавната тайна. Заради това от ПП-ДБ го обвиниха в неуважение към парламента и неспазване на служебните задължения.

В закритото заседание Калин Стоянов от своя страна е обвинил Кирил Петков, че му е оказвал натиск да назначи заместник вътрешен министър за управляващ предизборната кампания в МВР. Стоянов му отказал.

След два часа закрито заседание за Мартин Божанов - Нотариуса, в което депутатите влязоха без телефони, пръв пред медиите застана министър Калин Стоянов.

"Никога не съм го виждал, никога не съм се запознавал с него, никога не съм разговарял с него - по телефон, по пощенски гълъби, ако щете, както и да е било. Ще напомня само едно нещо - единствената структура, която успя да събере материали и данни за този човек, които послужиха да бъде образувано досъдебно производство, това е ГДБОП и то - под мое ръководство. Дали е бил или не сътрудник Мартин Божанов или който и да било друг, това представлява държавна тайна".

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов коментира, че Стоянов арогантно е отказал на народните представители при закрито заседание да предостави информация.

"Това е неизпълнение на служебни задължения и престъпление по НК. Ще помислим как да действаме оттук нататък за това арогантно поведение", заяви

"Самото изслушване на министъра на вътрешните работи в оставка отново затвърди нашето мнение , че той не може да продължи да изпълнява тази дейност и да бъде част от служебно правителство, което да организира честни избори", каза Христо Иванов - съпредседател на ДБ.

"Днес станахме свидетели за едно грубо потъпкване на закона от министъра на вътрешните работи, за което аз много съжалявам и ще ви кажа най-напред защо. Аз съм назначил този човек за директор на ГДБОП, докато бях служебен министър. Аз съм имал вяра в него, че той като млад, енергичен човек, ще може да ръководи тази служба и то по силата на закона", каза Бойко Рашков, депутат от ПП-ДБ.

По информация на "По света и у нас" в залата е станало ясно, че вътрешният министър е обвинил Кирил Петков в оказване на натиск да назначи негов заместник-министър за ръководител на оперативния щаб за изборите.

"Кирил Петков реално, едното негово искане, което беше в моя кабинет, в министерството, беше точно това. Именно за ръководител за оперативния щаб за изборите да сложим земестник министър Кирил Ценкин. Тогава аз му казах, че това много трудно може да се случи, дори и невъзможно, тъй като винаги назад във времето и занапред ще бъде и е бил главният секретар. Няма как политическо лице, в случая зам.-министър, да бъде ръководител на оперативния щаб за изборите", заяви Калин Стоянов

Според Кирил Петков министърът е излъгал за няколко неща по време на изслушването и е показал, че започва "ужасно мръсна кампания, а бухалките наистина излизат".

"Исках да имаме честен човек шеф на щаба за изборите, защото знаех, че това което се случи, ще се случи. Ако нямаме честен човек за шеф на щаба, ще се случи това, което се случи по време на местния вот. Искам ясно да заявя - г-н Стоянов има само двама шефове. Единият се казва г-н Борисов, другият се казва Делян Пеевски. Това са му двамата шефове. Другото, което му казах вътре в залата - аз съм готов да отида с него на полиграф и заедно да поговорим откъде получава инструкции", каза Петков.

От ИТН смятат, че се упражнява политически натиск върху вътрешния министър.

"Когато един председател на политическа партия, това е също и търговия с влияние, се обажда на министър на вътрешните работи и настоява конкретен човек, близък на него и на баща му да бъде отговорникът, който трябва да контролира изборите, това е също толкова грозен политически натиск".

По-рано днес Бойко Борисов отново припомни, че препъникамъкът за ротацията е било именно голямото желание на партньорите им да сменят Калин Стоянов.

"Две срещи на Мария Габриел с Денков в Министерски съвет, че ние не отстъпваме нито за Дундакова, нито за второто им предложение - Румяна Бъчварова. Сиреч, за един министър отиваме на избори, това е цялата хронология", коментира председателят на ГЕРБ.

Предстои да разберем дали Калин Стоянов ще остане на поста си в служебния кабинет.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите в класическия стил научиха първите си съперници на европейската олимпийска квалификация
Националите в класическия стил научиха първите си съперници на европейската олимпийска квалификация
Кевин Пенев е финалист на земя на Световната "Чалъндж" купа в Хърватия
Кевин Пенев е финалист на земя на Световната "Чалъндж" купа в Хърватия