НОВИНИ

Благотворителност под обстрел: Призиви за оръжейно ембарго срещу Израел

Хуманитарната организация, чиито представители загинаха в Газа, с обвинения към Израел

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:43, 04.04.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

600 британски юристи поискаха ембарго върху оръжейния износ за Израел заради сериозен риск от извършване на геноцид.

Натискът върху еврейската държава се засилва и след удара, отнел живота на седем хуманитарни работници в Ивицата Газа. Основателят на засегнатата благотворителна организация "Световна централна кухня" заяви пред Ройтерс, че хората му са били атакувани "систематично, кола по кола".

Конвоят от три коли на загиналите хуманитарни работници е бил атакуван след като екипът е инспектирал разтоварването на 100 тона хуманитарна помощ, пристигнали в Газа по море. Шеф-готвачът Хосе Андрес подчерта, че хората му са били във връзка с израелската армия, която е знаела за тяхното пътуване.

"Това не беше просто лош късмет - "Опа, пуснахме бомбата на грешното място". Хуманитарният конвой беше ясно обозначен със знаци на покрива, цветно лого, с което много се гордеем. Много ясно е кои сме и какво правим", заяви Хосе Андрес, основател на "Световна централна кухня".

Шеф-готвач Андрес отказва да приеме израелското обяснение за неволна грешка.

"Дори да не бяхме в координация с израелските военни никоя демократична страна и никоя армия няма право да атакува мирни граждани и хуманитарни работници", допълни Хосе Андрес.

Андрес разказа, че израелските военни са атакували първата бронирана кола от конвоя, хората вътре успели да се прехвърлят във втория автомобил, който също бил обстрелян и накрая всички се събрали в третата кола. Опитите за комуникация с израелските военни не дали резултат, последвал и фатален удар срещу третата кола.

"Трябваше да съм там с моите екипи, но по различни причини не успях да се върна в Газа", каза още Хосе Андрес.

Шеф-готвачът е основал организацията си през 2010 година след земетресението в Хаити. Оттогава се опитва да оказва спешна помощ в зони на бедствия и войни, включително в Украйна след началото на руската инвазия.

Той се обяви срещу войната като цяло и призова всяка страна, загубила граждани при обстрела, да проведе разследване на инцидента.

Полша поиска от Израел извинение и компенсации за семейството на полския гражданин, който е сред жертвите.

От октомври в Газа са загинали поне 196 хуманитарни работници. Някои благотворителни организации прекратиха дейността си в анклава от съображения за сигурност.

Кораби с помощ за Газа се върнаха неразтоварени в Кипър. Доставки с камиони не са влизали в Северна Газа след израелския удар, килограм брашно там вече струва 20 долара, предава Би Би Си от място.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Пенев е финалист на земя на Световната "Чалъндж" купа в Хърватия
Кевин Пенев е финалист на земя на Световната "Чалъндж" купа в Хърватия
Жертвите на земетресението в Тайван станаха 10
Жертвите на земетресението в Тайван станаха 10