НОВИНИ

Основателят на "World Central Kitchen" с обвинения към Израел

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:37, 04.04.2024
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Основателят на "World Central Kitchen" - готвачът Хосе Андрес, обвини Израел, че нарочно е атакувал автомобилите на благотворителната организация.

"Очевидно е, че трябва да има независимо разследване, различно от това на израелската армия. Знам, че намеренията са им добри, но те ще разкажат историята, която е удобна за тях. Това, което знам, е, че бяхме атакувани нарочно, непрекъснато, докато всички в този конвой не загинаха. Това не може да бъде ролята на армията!", категоричен е Хосе Андрес, основател на "World Center Kitchen".

При удара на 1 април загинаха седем хуманитарни работници. В интервю за Ройтерс Андрес обяснява как се е движил конвоят - става дума за три коли, всички те са били маркирани с логото на "World Central Kitchen". Според него няма как атаката да е била грешка.

Израел заяви, че нападението не е били умишлено и обеща да проведе разследване. Работата на благотворителната организация "World Central Kitchen" е временно преустановена. Опасенията са, че това ще влоши допълнително тежката ситуация в Газа. В Кипър се върнаха няколко кораба, с храна, които е трябвало да бъдат разтоварени на палестинска територия, но е е имало кой да го направи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 са ранените при земетресението в Тайван, за 34-ма няма информация
Над 1000 са ранените при земетресението в Тайван, за 34-ма няма информация
Спортни новини 04.04.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 04.04.2024 г., 06:30 ч.