НОВИНИ

Мъж спечели дело срещу НЗОК заради отказано лечение за рак на гърдата

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
22:48, 03.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд с решение по казуса с отказаното скъпоструващо лечение на мъж с рак на гърдата, с мотива, че не е жена. На последна инстанция магистратите постановиха, че трябва да има равнопоставеност при предоставянето на здравни услуги и Касата следва да осигури лечението на Айвън Андреев с медикамента.

Новината, че печели битката със Здравната каса завари Айвън Андреев в градината му в село Ръжавец. От юни миналата година той се лекува от рак на гърдата с медикамент, който първоначално му беше отказано да получава безплатно. След като потърси правата си половин година по-късно, Здравната каса намери начин да му го отпуска.

"Промяната е, че вече съм спокоен, че няма да го отменят, защото до решението, което беше дадено до момента можеше в един момент да кажат няма да даваме повече и проблемът тръгна, че лекарството се предоставяше само на жени, макар че в света отдавна се лекуват и мъже", разказва Айвън Андреев.

Решението на съда се позовава на Конституцията, според която оказването на здравна помощ не е в зависимост от пола. Сега Айвън и адвокатът му обмислят дали да заведат и дело за неимуществени вреди.

"Изходът бе предизвестен от самото начало, защото се касаеше за видна и груба дискриминация, но съдът постави нещата в своя ред", констатира Кристиян Гьошев – адвокат на Айвън Андреев.

"Терапиите, химиотерапиите са тежки за всеки пациент и имат много странични явления, докато това лекарство е по- щадящо. Това е другият успех, че се намери лекарство което ме щади и мога да бъда този, който съм", сподели Айвън Андреев.

В позиция до БНТ от Здравната каса посочиха, че от януари тази година вече са направени нормативни промени, които позволяват не само Айвън, но и други мъже с тази диагноза да получават терапията безплатно в болничните заведения, с които имат договор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Новосибирск и Пламен Константинов взеха реванш от Факел и стигнаха до трети решителен мач в серията
Локомотив Новосибирск и Пламен Константинов взеха реванш от Факел и стигнаха до трети решителен мач в серията
Якуб Пьотровски: Всеки един мач е абсолютно задължителен за печелене
Якуб Пьотровски: Всеки един мач е абсолютно задължителен за печелене