НОВИНИ

Избори 2 в 1: Предизвикателства и сценарии

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:47, 03.04.2024
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Как да гласуваме с машина и какво да се изписва на екрана е най-големият казус, ако изборите са 2 в 1. Това коментираха пред БНТ от фирмата, която осигурява софтуера за устройствата. А избирателите трябва да знаят, че ще трябва да търсят имената си в два различни списъка. В същото време и от "Сиела Норма", и от Централната избирателна комисия са на мнение, че ако изборите са на отделни дати, трябва да има поне седмица разстояние между тях. Какви са сроковете и какво е новото в предстоящите избори?

Ако изборите са "2 в 1" всички по веригата в подготовката на вота ще се сблъскат с проблеми пред машинното гласуване, каквито не е имало досега. В изборите за европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание няма. Това на практика значи, че ще има два списъка на гласоподаватели и не всички ще могат да гласуват едновременно за двата вота. При традиционните хартиени бюлетини ще е по-лесно - те ще са с различен цвят за двата вота.

"Двата вида избори имат своите специфични особености - и може би най-важната е различните избирателни права - както за избирателите, така и за кандидатите и оттам трябва да се започне. Ако изборите са на една и съща дата, ще се спестят разходи - за логистика, за транспорт, конкретно за машинното гласуване, с разходи за възнаграждения", обясни Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Така може да се стигне до различни комплекти карти, с които се гласува на машина, или пък до всеки гласоподавател, който иска да ползва машина, да застава по един член на секционна избирателна комисия. От фирмата, която поддържа 12-те хиляди устройства, искат и ясни срокове, за да започнат работа по софтуера.

"Ние можем да направим машините да се отключват с различни комплекти карти, така че да отключват за единия или другия вид избори, или и за двата. Което за нас е доста сложно, а за секционните избирателни комисии ще е истински хаос. Другият вариант е да има начален екран, на който се посочва в кои избори ще участва избирателят и за тези избиратели, които нямат право да участват в двата вида избори, представителят на секционната избирателна комисия да контролира избирателя за тези избори, в които няма право да участва", посочи Веселин Тодоров, Сиела Норма.

Председателят на ЦИК посочи, че при вариант 2 в 1 членовете на СИК ще имат повече задължения и ще носят наказателна отговорност при грешки. Досегашният председател на Районната избирателна комисия призна, че в този сценарий ще има повече затруднения.

"Трябва да се внимава да не се допускат лица, които не присъстват в единия списък да гласуват. Всички членове на СИК са длъжностни лица и носят всякакъв вид отговорност, включително и наказателна такава. Трябва да попълнят два протокола, съответно две чернови, да преброят два вида бюлетини", поясни Калоян Сухоруков, 16 РИК - Пловдив.

Сигурно засега е едно - ще трябва нова обществена поръчка, ако вотът е 2 в 1. В средата на март ЦИК пусна такава само за европейските избори за дейности по машинното гласуване на стойност близо 7.5 милиона лева с ДДС. Двойни избори биха оскъпили тази сума.

"В момента търсим възможни варианти, в случай, че изборите бъдат на една и съща дата. Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Казвам вероятно, не защото бягам от отговорност, а защото няма решение още на ЦИК", каза Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

"Оскъпяване може да се получи от това, че ще се увеличи броят на секциите, защото около 2/3 от секциите в чужбина са извън границите на Европейския съюз. И заради доработката в софтуера", добави Веселин Тодоров, Сиела Норма.

Покрай машинното гласуване има и още един казус - гаранционният срок на устройствата е 3 години и изтича през лятото. А наред с това и флашките, без които устройствата не могат да работят, вече дават дефекти. Очаква се обаче да се купят нови.

"Машините, които дават дефект, са изключително малко в процентно съотноение на общия брой машини, които се използват в изборния процес", поясни Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

"Имаше един глупав надпис, който се явяваше от време на време - "Протоколът е подправен". Сменихме този текст, но той беше индикация, че е повредена флашпаметта. Другият беше с хартиените ролки - надяваме се този път да бъдат по спецификацията на производителя", подчерта Веселин Тодоров, Сиела Норма.

В сценария, при който датите са различни, и от ЦИК, и от Сиела Норма, настояват за поне седмица разстояние. Според Веселин Тодоров добър вариант би бил европейските избори на 9 юни, а националните - на 23-ти юни. Причината е пренастройване на машините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Футболистите имат нужда от подобни мачове
Александър Томаш: Футболистите имат нужда от подобни мачове
Депутатите одобриха създаване на Комисия за корупционни практики в Агенция "Митници" и ролята на Асен Василев
Депутатите одобриха създаване на Комисия за корупционни практики в Агенция "Митници" и ролята на Асен Василев