НОВИНИ

Арест в митниците: Кой покровителства контрабандните канали?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 03.04.2024
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Задържаха ръководството на Агенция "Митници" - директорът Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов. Разследването, в което участва и ДАНС, е за покровителство на контрабандни канали. Цял ден продължиха претърсванията, обиските и разпитите - първо в самата агенция, след това в сградата на Антикорупционната комисия.

Петя Банкова беше изведена от Агенцията "Митници" и отведена в Антикорупционната комисия за разпит.

"Вие не знаете за какво, защото се твърди, че става въпрос за контрабандните канали на Паскал, митничар от Хасково"?
"Който аз всеячески разбивам, махнала съм всичките служители и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблема на държавата - да го заявят. Не познавам Паскал, не знам дори кой е, аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава", заяви Петя Банкова, директор на Агенция "Митници".

Според Банкова - зад акцията срещу нея стои председателя на ДАНС с когото била в лоши отношения от години.

"Преди няколко години Пламен Тончев по типичния за тях механизъм реши, че ще ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добро представяне резултати, това е основната им схема, когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което аз казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах, напуснала съм официално ДАНС", посочи Петя Банкова.

Банкова пое Агенция "Митници" в началото на март. И беше назначена лично от финансовия министър в оставка Асен Василев. Тя видя политическа атака в случващото се.

"Не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев, може би на всички ви прави впечатление, че дори на международната общност им прави впечатление и ние имаме и тяхната подкрепа, както знаете в момента на Капитан Андреево има служители на САЩ, това са неща по моя инициатива и по тяхна партньорка инициатива, защото това е единственият начин. Разочарован ще е американският посланик и още по-разочарован ще е, ето аз съм първата им жертва, но аз няма да се предам", категорична беше Банкова.

Обиски са извършени още в дома и кабинета на Людмил Маринов. Той е заместник шеф на Агенция Митници от 5 март, назначен лично от Петя Банкова. Банкова и Маринов се познават отдавна. И двамата са били служители на ДАНС, преди да се прехвърлят в митниците. Домът и кабинетът на Банкова също са претърсени.

"В дома на госпожа Банкова не е намерено нищо, бяха иззети лични записки, тъй като изучава много езици и знае, от дома и ѝ взеха договора за потребителски кредит на съпруга ѝ", каза Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.

"От кабинета на госпожа Банкова бяха иззети документи, в които тя си е водила бележки относно контрабандни канали, които тя ръководи и прави разработка как да бъдат разбити, много интересно, че бяха иззети точно тези записки. И това бяха единствените иззети документи със служебния й компютър", допълни адвокатът на Банкова.

Според източници на "По света и у нас" разследването е за покровителстване на контрабандните канали на Николай Николов - Паскал, за който си твърди, че е контрабандист номер 1 и през последните две години дейността му се била разраснала значително. По разследването е задържан и мъж, отседнал в голям столичен хотел.

Автори: Иво Никодимов и Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотен старт за националните отбори до 14 г. на YDF турнира в Румъния
Страхотен старт за националните отбори до 14 г. на YDF турнира в Румъния
Георги Иванов: Поканих хора от екипа на Димитър Бербатов в изпълкома, те отказаха
Георги Иванов: Поканих хора от екипа на Димитър Бербатов в изпълкома, те отказаха