НОВИНИ

Въздухът в Св. Влас е лечебен, смятат пулмолози

въздухът влас лечебен смятат пулмолози
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
09:12, 15.07.2024
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Освен че предлага прекрасни условия за туризъм, курортът Свети Влас е подходящ и за лечение на белодробни заболявания. Това е така заради специфичния климат. Свети Влас се намира край планината и край морето. Какво е специалното на въздуха в курорта - потърсихме мнението на специалисти.

Изследвания на въздуха край Свети Влас са правени още през 1965 година. Учените доказват, че въздухът край курорта е лечебен.

„Климатолозите са установили, че планинският въздух, който се спуска по деретата от планината, смесвайки се с морския въздух и йонизиран от морските вълни добиват тези лечебни свойства“, обясни д-р Живка Дюлгерова, педиатър.

„Образува се една въздушна баня, нека да го наречем една специфична въздушна сауна, в която болните от белодробни болести могат да се чувстват комфортно“, каза проф. Коста Костов, пулмолог.

Доказателство за това е, че през 60-те години в района между Несебър и Свети Влас се разкрива детски санаториум, който полага началото на лечение, чрез използване на слънцето, въздуха и морето. До закриването му в началото на новия век д-р Живка Дюлгерова е работил там, лекувайки малките пациенти.

„Основно болестите на белия дроб - като астма, хронични бронхити, но съчетавайки и действието на морето, ползвахме тези природни фактори и за лечение на деца с ортопедични заболявания. Много от децата пролежаваха при нас в продължение на месеци, имахме и ученици с разкрито училище, които изкарваха цяла учебна година, че и повече“, спомня си д-р Живка Дюлгерова, педиатър.

В края на август един от най-утвърдените пулмолози у нас - проф. Коста Костов организира мащабна среща в Свети Валс между специалисти и експерти в областта на дихателната рехабилитация, физикалната медицина и пулмолози, за да търсят вариант курортът да върне славата си като център за море и климатолечение на белодробно болни.

„Болните, които страдат от белодробни болести имат нужда не само от специфично медикаментозно лечение, но и от климатолечение. Ако добавя и море-лечение, това съществено подобрява техните възможности за възстановяване. Йодните изпарения и всички тези соли, които се намират в морската вода могат да стимулират не само имунитета на дихателните пътища, въобще на целия организъм. България има огромен неизползван потенциал в климатоморе-лечението и балнеосанаториално лечение. Възможности на един нов модерен рехабилитационен комплекс, какъвто в България, за съжаление, аз не познавам или по точно, не познавам толкова много възможности, които да запълнят дефицита, който съществува за българките пациенти да бъдат възстановени окончателно след тежки белодробни болести“, подчерта проф. Коста Костов, пулмолог.

Въпреки липсата на подобен морски санаториум, детските пулмолози препоръчват на своите пациенти дори само почивка край Свети Влас, която може да се отрази благоприятно за тези с хронични белодробни заболявания.

„Колкото повече, толкова повече, разбира се, но е хубаво да има поне 10, бих казала дори 14 дни, време в което да се адаптира организмът на децата и реални да могат да възползват от положителните ефекти на природата. Тези, които са се съобразили, съответно са прекарали време и на планина, и на море, достатъчно време са прекарали с децата навън - общо взето боледуват и по-рядко и съответно прекарват по-спокойно лятото. Наистина това е времето, в което да подготвим организма, така че да повишим съпротивителните сили и вече на есен, когато започне учебната година, когато се върнем по работните си места, общо взето е малко късно да правим някаква по-продължителна профилактика. Лятото е именно сезонът за това“, подчерта доц. Снежина Лазова, детски пулмолог.

Разбира се, децата не трябва да се излагат дълго време на слънце, тъй като това може да донесе и неблагоприятни ефекти За това е най-добре консултацията със специалисти преди да се предприема море и климатолечение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нико Уилямс: Все още не осъзнаваме какво направихме
Нико Уилямс: Все още не осъзнаваме какво направихме
Всяко второ легло в неврохирургията в Бургас се заема от пострадал при инцидент с електрическа тротинетка
Всяко второ легло в неврохирургията в Бургас се заема от пострадал при инцидент с електрическа тротинетка