НОВИНИ

Възможно е някои училища да минат на онлайн обучение през зимата заради сметките за парно

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:32, 10.09.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Основният проблем пред училищата ни тази учебна година ще бъде високата цена на газа и евентуалното преминаване на онлайн обучение заради газовата криза. Това смятат директорите на българските училища. Те настояват държавата да даде гаранции, че ще бъдат поети по-високите сметки за газ в училищата през зимата. Някои директори обаче вече обявиха, че ще се наложи онлайн обучение.

Столичното 5-о основно училище в ж.к. "Павлово" е газифицирано преди повече от 15 години. До този момент проблеми с плащането на сметките за газ е нямало, разказва директорът Румен Пощаков. От началото на новата учебна година до края на 2022 г. също няма да има проблем, смята той, ще се направят икономии и сметките ще бъдат платени. По-трудно ще стане в началото на 2023 г.

"За следващата година, календарна говорим и учебната 2022/2023 г. е вече въпрос на един бюджет, който се надяваме да бъде увеличен, да бъдат съобразени галопиращите цени на газа, като разбира се, ще разчитаме пак на икономии от наша страна и, разбира се, на съдействието и помощта на районната администрация, защото нашето училище е общинско", коментира Румен Пощаков, директор на 5-о ОУ, София.

Ако досега училището е плащало 80 000 лева годишно за газ, догодина сметката ще е двойна, изчислява директорът. Към онлайн обучение и газова ваканция поради липса на отопление не трябва да се преминава в никакъв случай, смята Пощаков.

"Търсим алтернативни източници, аз съм в разговори с родители да вкараме в класните стаи климатици. Вариант е и намаляване на температурата в стаите, но няма да се стига до мръзнене и дебели пуловери", обещава директорът.

В Добрич почти всички училища са газифицирани. В средно училище "Димитър Талев" казват, че ще направят всичко възможно за присъствено обучение, но...

"Ако се случи така, че да не можем да осигурим топло в училище, ние с нашите учители сме готови да преминем на обучение в електронна среда", каза Весела Панчева, директор на СУ "Димитър Талев".

Все пак преди да се стигне до това ще се мисли за алтернативно отопление на нафта. Най-голямото училище в област Велико Търново "Емилиян Станев " разчита изцяло на газ.

"Силно съм притеснена, че цените растат непредвидимо. Не толкова, че растат, а че е непредвидимо. Не можем да направим никакви разчети", обясни Кина Котларска, директор на СУ "Емилиян Станев", Велико Търново.

И тук някаква алтернатива е нафтата, но това няма да е по-евтин вариант, смята Кина Котларска. Според нея в никакъв случай не трябва да се стига до газова ваканция. Според председателя на Съюза на работодателите в народната просвета Диян Стаматов, досега цената на газа е увеличена с 60%, а училищните бюджети са скочили едва с 20 на 100. Според него или трябва да се увеличи единният разходен стандарт в училищата, или по-големите сметки да се поемат от институциите.

"Ако това се задържи, държавата трябва да подкрепи абсолютно всички училища, които са на газ", заяви Стаматов.

Много са вече призивите държавата да каже най-после своето намерение. За съжаление, от министерството на образованието и науката не дадоха интервю за "По света и у нас" по този проблем. От Столичната община също.

Засега се знае, че министерството събира справки как се отопляват българските училища, а служебният министър Сашо Пенов заяви преди дни, че няма да се стигне до затваряне на училища заради недостиг на средства.

По темата работиха: Елиана Димитрова, Надежда Карапанчева, Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диви стриди се появиха по нашето Черноморие
Диви стриди се появиха по нашето Черноморие
От специалните ни пратеници в Лондон: Великобритания има своя нов крал - Чарлз III
От специалните ни пратеници в Лондон: Великобритания има своя нов крал - Чарлз III