НОВИНИ

74 общини у нас се отопляват изцяло на газ - какви мерки подготвят за зимния сезон?

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 10.09.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

74 от общините у нас се отопляват изцяло на газ и не е ясно какво ще е решението за тях при неяснотите през тази зима. Темата в "Говори сега" коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева.

74 общини през последните 10 години направиха стъпки, за да преминат към по-екологично отопление и газифицираха изцяло всички публични сгради. В тези общини, 21 от които - областни градове, училищата и детските градини се отопляват изцяло на газ.

"Според събраните данни 1400 сгради в тези общини ползват 233 000 мегаватачаса енергия на година. В допълнение има и около 400 автобуса, които също ползват природен газ - основно в Столична община и община Габрово", обясни тя.

80% от общините са изградили модерни инсталации за природен газ, които не позволяват връщане към отопление с нафта или мазут. Освен това те не са инвестирали в алтернативно захранване, например климатици.

"В училищата електрическите мрежи не са пригодени да издържат по-голямо потребление на ток, нито пък има ресурси, с които да бъдат закупени климатици. Важно за нас е да споделим, че по наши разчети през тази общините ще имат разходи за енергоносители около 700 млн. лв. Сметките са приблизително точни. Разходите ни за енергоносители през 2019 г. бяха 250 млн. лв. Потреблението е запазено на почти същото ниво, но разходите са скочили с 250%", обясни Силвия Георгиева.

В момента всяка община се справя самостоятелно и обмисля краткосрочни кризисни мерки. В случай на недостиг на газ алтернативата за общините е преминаване на двусменен режим или събиране на две училища в една сграда. Също така - увеличаване на броя деца в детските градини там, където е възможно и намаляване на броя часове, през които се отопляват сградите.

"До края на тази година по отношение на училищата бюджетът е сравнително добре балансиран, тъй като те получиха допълнителни средства от актуализацията на бюджета. По-голямото ни притеснение са детските градини, за които няма такава компенсация. Още по-голямо е притеснението ни за болниците и социалните услуги. В социалните заведения токът се плаща като за небитови клиенти. Общинските болници са търговски дружества и ние не можем по никакъв начин да ги подпомогнем".

Търсят се решения на местно ниво, но Георгиева се надява служебното правителство да изготви авариен план за публичните услуги, които генерират общините в случай, че спрат доставките на газ.

В момента никъде не се икономисва чрез спиране на уличното осветление и това ще е най-крайната стъпка, която кметовете биха предприели, увери Силвия Георгиева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Льоклер спечели квалификацията във Формула 1 за Гран при на Италия
Шарл Льоклер спечели квалификацията във Формула 1 за Гран при на Италия
Байерн Мюнхен допусна трето равенство в шампионата на Германия
Байерн Мюнхен допусна трето равенство в шампионата на Германия