НОВИНИ

Очакванията за есента и зимата - ще има ли нов тласък на инфлацията?

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 10.09.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Процесите на инфлацията у нас, газовата криза, икономическите особености и очакванията за есента и зимата коментираха в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" експертите Любослав Костов от КНСБ и икономистът Кузман Илиев. Според тях със сигурност се задава тежка есен.

"Правят се такива изследвания, наблюдават се цените на основните продукти - хляба, брашното - там, където бяха диференцирани ставките на ДДС. Оказва се, че ефектът е минимален и цените в малката потребителска кошница са по-високи от средната инфлация, която в момента 17,3%. При храните е над 24% в момента. Доходите през тази година са нараснали между 12 и 15 на сто. Българинът вече губи покупателна способност", каза Любослав Костов, КНСБ.

"В момента има една част от икономическата система, на която много не се обръща внимание и това са предприемачите, които дават работни места и плащат заплати, чиито разходи са нараснали два пъти и половина и повече от цената, с която техните продукти, които произвеждат, са поскъпнали в магазина. Българските предприемачи в момента са в много сложна ситуация, защото разходите им за енергоресурсите растат с бързи темпове", обясни Кузман Илиев, икономист.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София посреща Левски в „Надежда“
Локомотив София посреща Левски в „Надежда“
Волейболните национали под 20 години са на финал на Балканиадата след победа над Албания
Волейболните национали под 20 години са на финал на Балканиадата след победа над Албания