НОВИНИ

Жители на дупнишкото село Самораново се оплакват от всекидневни аварии по ВиК мрежата

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 10.09.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на дупнишкото село Самораново се оплакват от всекидневни аварии по водопреносната мрежа, а когато в домовете им има вода, тя е негодна за пиене. От няколко месеца жителите имат и други притеснения - че изграждането на нов затвор в селото ще ги лиши и от малкото вода, която достига до чешмите.

"Пием кал, в село Самораново в подножието на Рила пием кал, това не е нормално", оплаква се Таско Влахов, жител на Самораново.

От над 20 години авариите във водопроводната мрежа на Самораново са ежедневие.

"Когато валят дъждове и има голямо налягане тръбите се пукат, следват ремонти, пак тече кал. Когато е много топло в горещините водата намалява, единственият период, в който тази вода става за пиене що-годе и имаме някакво спокойствие, това е зимата. През останалото време имаме само проблеми", казва Иво Ивов, жител на с. Самораново.

През последната година от общината в Дупница са успели да подменят около 1 километър от водопровода в селото, средства за цялостен ремонт обаче няма.

"Има проект, изготвен както за външно водозахранване, така и за подмяна на водопровод в селото и търсим съдействие, защото ние няма как да се справим имайки предвид, че двата проекта са единия 5 милиона и нещо, другият 6 милиона. Общината изтегли кредит 1 милион, за да смени има няма 800 метра в село Самораново и в още две други големи села", заяви Методи Чимев, кмет на община Дупница.

Жителите на Самораново са притеснени, че след изграждането на нов затвор, който ще е с капацитет 400 души, проблемът с водата ще се задълбочи.

"Може да останем без вода при положение, когато се построи затвора, защото на там е по-голямо налягането надолу, защото е под наклон и аз съм работила в затвора и знам какво е", обясни Павлинка Димитрова, жител на с. Самораново.

Местните настояват паралелно със строежа на затвора, държавата да отпусне пари и за изграждане на нов водопровод. Ако това не се случи хората са готови да излязат на протест.

Репортер: Станислава Христова

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали под 20 години са на финал на Балканиадата след победа над Албания
Волейболните национали под 20 години са на финал на Балканиадата след победа над Албания
Украинските сили са превзели редица окупирани селища в източната част на страната
Украинските сили са превзели редица окупирани селища в източната част на страната