НОВИНИ

Посланикът на Великобритания Роб Диксън: Загубата на Елизабет II e голям удар за нацията и ще отнеме време да го преодолеем

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 09.09.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

За завета, който оставя кралица Елизабет II в Обединеното кралство и света - пред БНТ говори посланикът на Обединеното Кралство в България Н. Пр. Роб Диксън.

"В момента много хора във Великобритания и в целия свят изразяват своята скръб, загуба и шок. След събитията на 11 септември 2001 г. Нейно Величество кралицата каза че скръбта е цената, която плащаме за любовта. Точно така се чувстваме във Великобритания сега. Изпитваме дълбока тъга, дълбока почит и признателност за един дълъг живот, посветен на хората и обществото. Ще отнеме доста време да свикнем с това, тъй като кралицата беше с нас толкова дълго, тя беше център на нашия живот, в Британската общност и за милиони хора по света", каза той.

"И в добри и в лоши времена тя говореше с нас с нейната мъдрост, с нейното чувство за хумор, с ценностите, в които ние вярваме. Всичко това ще ни липсва. Това, което я определя, е нейният дълг за служба на обществото. Загубата ѝ е един голям удар за нацията и ще отнеме време, докато го преодолеем", каза още Диксън.

По думите на посланика всички във Великобритания имат спомени с кралицата заради дългото ѝ царуване.

"Тя стана кралица на 25 години и Уинстън Чърчил беше министър-председател. Аз си спомням нейната сребърна годишнина на трона - тогава бях едно момченце на раменете на баща ми и гледахме парада в моя град. Спомням си и когато вече станах дипломат и бях поканен на едно градинско увеселение в Бъкингамския дворец. Мисля, че като нация всички ние имаме подобни моменти, когато бяхме докоснати от нея, независимо дали по-отблизо или отдалеч."

Посланикът си спомня с усмивка за чувството за хумор на Елизабет Втора, както и за появата ѝ в един от филмите за Джеймс Бонд.

Вижте разговора с Н. Пр. Роб Диксън във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да проверим дали личните ни данни са в списъците на партиите без нашето съгласие?
Как да проверим дали личните ни данни са в списъците на партиите без нашето съгласие?
Пешков и Димитрова са шампиони на България в интервалния старт с ролкови ски
Пешков и Димитрова са шампиони на България в интервалния старт с ролкови ски