НОВИНИ

ДКК е приключила ремонта на около 70 язовира, но не може да ги предаде заради административни пречки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:45, 09.09.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Регионални
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Държавната консолидационна компания е приключила ремонта на около 70 язовира от общо 208, но все още не може да ги предаде като готови обекти заради административни пречки. Това съобщи пред "По света и у нас" изпълнителният директор на компанията Венцислав Димитров. Тече и паралелна проверка на изхарчените до момента пари. Според бившият екоминистър Емил Димитров, ситуацията с речните корита и язовирите е сериозна.

През 2018 година правителството отпуска на Държавната консолидационна компания 500 млн. лева за ремонт на 208 язовира, които представляват риск за хората.

"Язовирите бяха начин, в момента е ясно чии са, намериха се пари да се ремонтират, намериха се причини да се спре ремонтът", каза Емил Димитров.

Емил Димитров: Причината за наводненията в страната е липсата на пари

Служебното правителство през 2021 година открива, че язовирите се ремонтират без строителни разрешителни от държавната компания "Монтажи", която е дъщерно дружество на ДКК.

"Нуждаят ли се от строителни книжа предварително или след като е извършен ремонтът, за да можем ние да предадем извършеното строителство? Следващата седмица имаме работна група, която точно това ще уточнява - какви са непосредствените действия, които трябва да бъдат извършени", каза Венцислав Димитров.

В "Денят започва", шефът на ДКК обясни, че ще бъде направена и пълна проверка за какво точно са изхарчени дадените от държавата 500 млн. лева. Освен язовирите сериозни остават и проблемите свързани с почистването на реките.

"Всеки кмет, когато има наводнение, започва да търси държавата и някой неизвестен да му е виновен, защото иначе ще го питаме защо не е изчистено речното корито", каза той.

Оправданието, че няма пари не винаги обаче е вярно, категоричен е бившият екоминистър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Открита е процедурата за продажба на кораба "Вера Су"
Открита е процедурата за продажба на кораба "Вера Су"
Класиците ни откриват световното първенство по борба в Белград
Класиците ни откриват световното първенство по борба в Белград